BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коледният базар в Плевен – очакван, стандартен и проблемен

Коледен базар, Плевен. Снимка – Плевен прес.

Коледният базар в Плевен отново е факт.  Базарът е очаквано събитие не само за Плевен, но и за гостите на града. Причината е не само търговията, която се извършва в него, а онова особено коледно очакване за празничност, красота и подаръци. Неща особено необходимо в дните на пандемия, страх, безпаричие и надежда за нещо добро.

Тази година фирма „Партнерс експо” „подари” отново коледен базар в центъра на Плевен, на площад „Възраждане”, макар и в страничните терени на площада. Фирмата заслужава адмирации за това, че в такова трудно и епидемично време, се реши да направи базара. Но за съжаление външният му вид и оформление не носят празничност с естетиката, която има. Виждаме познатите до втръсване бели павилиони, почти никакъв общ дизайн,  нефункционално подреждане на павилионите, слабо вечерно осветление. Ако посетите базара по мръкнало, картината е даже потискаща.

Предлаганите стоки са същите като миналата година, с малки изключения: коледни украси и сурвачки, кожени шапки и ръкавици, пуловери с еленчета и звездички, традиционната скара и вино. В номенклатурата от стоки също няма нови неща.  Все още потокът от хора е малък, като повечето разглеждат вместо да купуват. Може би в навечерието на Коледа това ще се промени, тъй като навикът за „последния момент” е безотказен. Обяснимо, най-много посетители има пред скарата, чиято миризма е притегателен център за гастрономите.

За проблемите на участниците в базара, както и за интересните им професионални биографии, разговаряме с онези от тях, които не се притесняват да ги споделят пред репортер на „Плевен прес”.

Петя Иванова, пчелар. Снимка – Плевен прес.

Петя Иванова е от Плевен, пчелар с над 20 годишна практика.  Участва на базара с  павилион пълен с различни разфасовки и различен по вид мед и коледни свещи от восък:

„Малко закъсняха с построяването. По-отрано трябва да започва построяването на павилионите. Другият проблем е електричеството. С него сме много зле. Напрежението е слабо. Декември месец е все пак, не може да стоим на студено, през целия ден сме тук. Павилионите така са построени, че между покрива и стените има два пръста разстояние. Все едно отопляваме площада. Каквото и да включим – топлото излиза през тези процепи. Да не говорим за осветлението, което  е много слабо. Вечер не се вижда какво предлагаме, изглежда мрачно и неприветливо. За осветление на целия базар се разчита на площадното осветление, а то не е достатъчно, лампите са далече и са високо. Общо Коледният базар тъне в мрак.

На моя щанд има мед и восъчни продукти. Аз съм производител на всичко, което е тук. Това е семеен бизнес, децата също помагат. Пчелинът ни е в с.Остров, Врачанско. Кошерите ни са 700 на брой и са мобилни, караме ги там където има паша.  Държим ги високо във Врачанския балкан, където въздухът, тревите и дърветата са чисти. Затова медът ни е вкусен и полезен.

Восъчните  свещи са изработени ръчно. Те са изящни и елегантни. Стават за чудесни подаръци, а и коледната  маса е различна с една такава свещ. Всяка свещ е изработена в отделна силиконова форма. Пчелният восък се разтопява, филтрира и излива в съответната силиконова форма. След като изстине се изважда и формата може да се ползва отново. Восъчните свещи изискват повече време, за да бъдат изработени. Те горят по-бавно, не капят, не пушат и е полезно да се вдишва миризмата им.“

„Цър-пър“ са в дървена къщичка и място за хапване от крак. Снимка – Плевен прес.

Росен Павлов е служител от фирма „Цър-пър“ на чийто щанд се продават кюфтета, кебапчета и наденички:

„Организацията е както обикновено. За сега не можем да се оплачем. Все още не можем да кажем какъв ще ни е оборотът. Миналата година беше добре, надяваме се и тази да е така. Който яде кебапче – не пие хапче! Това е нашият девиз, а и плевенчани обичат кебапчета по всяко време на деня и годината.“

Драгомир Бекяров в костюм от времето на древен Рим. Снимка – Плевен прес.

С атрактивен външен вид участник в базара е плевенчанинът Драгомир Бекяров. Костюмът му от епохата на древен Рим е част от атракцията и реклама на групата „Вия Претория”, на която той е член. При него може да опитате греяно вино, горещ шоколад, печени кестени. Или да си ги закупите, както и различни видове бутилирани вина. Ето какво разказа за читателите на „Плевен прес”:

„Както всяка година позакъсняха с организацията.  Имахме малко проблеми за датите по договора. Кога го подписваме, а кога започваме работа ?! Но можем да приемем, че вече всичко е наред.

На този щанд предлагаме вино, възстановили сме от древността една рецепта на греано вино – много хубав и балансиран вкус с добавки на различни билки, топъл коледен шоколад, чай с мед и печени кестени.

Аз съм в една група – „Вия Претория“, която се занимава с исторически възстановки на  събития от римско време. Участваме във фестивали и там предлагаме  тези храни и напитки, за да се потопят участниците и публиката изцяло в преживяването. Разказваме историята на битките. Показваме как са изглеждали хората тогава, как са воювали, с какво са се хранили и какво са пили. На хората им е интересно, пренасят се в онова време и се чувстват различно.

Колкото до медовината, тя е  най-древното питие. То е открито случайно. Вода е смесена с мед и като са попаднали листенца в тази смес, така че да се стартира ферментацията, се е получила първата медовина. Това е питието на боговете –  така наречената Амброзия. На медовината е наречен и младоженческият Меден месец. Защото това питие е силен афродизиак и е нужен за първия брачен месец. Медовина не се прави лесно, много е капризна. Ферментацията продължава 4 месеца. Питието е популярно сред северните и степните народи, там където не вирее лозата. Прабългарите са произвеждали медовина, но когато дошли тук и заварили траките, които правели вино от грозде, изоставили медовината. Било е трудно да се намери мед – тогава е бил само див, кошери е нямало. Сега предлагаме греано вино и чай с мед. “

Коледен базар, изглед. Снимка – Плевен прес.

Светла от Ябланица, продава повече от 20 години ябланска халва. На щанда ѝ има различни видове халва, тахан, локум, вафли и бонбони:

„Много е зле осветлението. Тъмно е и като се прибави и подреждането на самите щандове някои остават закрити от другите. Сутринта заварихме вода в щанда. Тече между покрива и стените. Вечер, дори и да има хора не можем да сме им полезни, защото не се вижда добре какво е изложено. Това е от слабо напрежение. Иначе, аз обичам да идвам на този базар, сестра ми живее в Плевен и на мен градът много ми харесва. Но аз, както и повечето от колегите, сме непрекъснато по панаири, фестивали и базари. Виждала съм много и знам какво означава добра организация. То е когато е удобно и приятно и за продавачите и за купувачите. Но предстоят още много дни. Базарът е до януари. Ще има и по-хубави дни.“

Всички сме в очакване на по-хубавите дни, за които говори Светла от Ябланица. Хубаво е, че на тазгодишния базар има и нов участник, с ново предлагане на автентични коледни бисквитки. Но за него ще прочетете в следващ наш материал.

Хубаво е и това, че има добри примери на коледни базари в областни градове близо до Плевен. Като базарът във Враца например. Направен с въображение и радващ посетителите си. Вярваме, че и плевенският коледен базар ще промени визията си в унисон с времето и доброто име на Плевен.

Коледен базар, Враца. Снимка – Плевен прес.

Коледен базар, Враца. Снимка – Плевен прес.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!