BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой лъже ?

Снимка – интернет.

В редакционната поща на „Плевен прес“ получихме следното съобщение от Прессекретариата на Президентството:

„В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от руското посолство. Макар и в оставка, изпълнителната власт носи отговорност за своите действия, заяви президентът пред журналисти.

Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаването на отговорността за собствените си действия. Изпълнителната власт носи отговорност за тях, макар и в оставка. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за решението на правителството за отзоваване на 70 руски дипломати и сътрудници на посолството на Руската федерация в България. Държавният глава говори пред журналисти след участието си в срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания.

„В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от руското посолство“, посочи президентът в отговор на въпрос. Държавният глава поясни, че на проведеното на 9 юни заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет, на което участва представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред, а е само обсъдена по принцип, без гласувано и прието решение. Това се потвърждава и от отговор на писмо от секретаря на Съвета по сигурност към МС.

„Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения“, заяви държавният глава. По думите му не може по този начин да се вземат решения в изпълнителната власт по толкова важен въпрос. Той отбеляза, че от това решение може да има сериозни последствия най-вече за българската дипломатическа мисия в Москва. В отговор на въпрос дали има основание искането за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, президентът посочи, че КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка и напомни, че органът, който контролира МС е българският парламент.

В отговор на въпрос защо не са проведени консултации с две от парламентарно представените партии за съставяне на правителство, президентът заяви, че както винаги, и при приключилата вече процедура удобното и за двете страни време за провеждане на консултациите е предварително съгласувано по телефона с всички поканени партии. Затова държавният глава посочи, че не би могъл да спекулира какви са причините две от партиите да не се явят на консултации.

„Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени, защото вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан“, подчерта президентът. По думите му, ако се стигне до избори, то не е целесъобразно те да бъдат проведени преди 15 септември, защото е важно да има възможно най-голяма избирателна активност. Държавният глава изтъкна, че затова процедурата с мандатите следва да бъде приключена не по-рано от 2 месеца преди това, но уточни, че в това отношение е важно и мнението на партиите“.

Кирил Петков:

„Това, което сега ще разкажа на всички народни представители на закрито заседание, е абсолютна хронология. Решението, което се случи вчера, не е мое“, заяви Петков и обясни:

„Има три доклада на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), на база на които се взеха тези решения, има и междуведомствен доклад от Министрество на външните работи (МВнР) и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, външният министър, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на Министерство на вътрешнте работи (МВР), председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР,) директорът на служба „Военно разузнаване“, началникът на Национална служба за охрана (НСО) и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г. Това са всички институции в България, които отговарят за сигурността плюс фактът, че МВнР отгаварят също за това. Просто беше досега неразбиране как се е случило това“, посочи още той. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!