BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Плевен Георг Спартански: Да спрем да политиканстваме и на местно ниво да покажем на централната власт, че мислим преди всичко за гражданите на общините

Снимка – Плевен прес.

След обявяване на резултата, с който председателят на Общинския съвет Мартин Митев запазва поста си, кметът на община Плевен се обърна към общинските съветници със следните думи:

„Като човек, който е бил 12 години председател на този съвет и съм имал тази чест, и като човек, на който един път му е искана оставката  точно от представители на ГЕРБ, вероятно и колегата Митев е участвал в искането за моята оставка, бих искал да кажа: това не ми пречи да бъда принципен.

И да кажа, че „да“, изборът на председател на НС, председател на Общински съвет е политически избор. Но никъде не е норма, че най-голямата политическа сила вследствие от резултатите на изборите, по право ѝ се полага този председателски мандат. Има достатъчно примери в практиката на 262-те български общини, където не е излъчен кандидат от най-голямата политическа сила „по право“. Няма такова право. Това е по решение на политическия орган какъвто е Общинския съвет.

От там нататък след направата на този избор, който е политически по своята същност, понякога  резултат от споразумения и съглашения, които са част от политическата практика в България и света, след това всичко следва да бъде по закон.

ЗМСМА /Закон за местното самоуправление и местната администрация б.а./ категорично разписва указанията за предсрочното прекратяване пълномощията на председателя, на кмета, на общинския съветник. Там няма никакви „усещания“ за политическа необходимост и т.н. Това са политически дребнави заигравания. Мисля, че община Плевен в днешния ден и на фона на това, което предстои на държавата,  не може да си позволи да губи времето на съветниците и на хората в нищоправене. Убедено го казвам. Няма законови основания за прекратяване пълномощията на Мартин Митев.

Не ям и не пия с Мартин Митев. Още по-малко съм му адвокат. Не мога да кажа, че сме някакви лични приятели. Колега съм с него, както и с всеки друг, и имаме абсолютно колегиални отношения.

Винаги ще бъда за това – да се спазва закона. Ако Мартин Митев тежко нарушава правилника за работа на ОбС, тежко гази закона, аз ще бъда първия, който ще инициира чрез съветници неговата смяна. Но когато той си върши работата, разпределя материалите по комисии, свиква заседания на ОбС, води заседанията съгласно Правилника и Закона, и го прави системно и редовно, без основание да му се иска прекратяване на пълномощията, винаги ще кажа за който и да е председател, че това е неправомерно и незаконосъобразно.

Запознат съм с практиката, че това е вътрешно организационен акт. Това ваше решение не подлежи на съдебен контрол и обжалване, тъй като не е административен акт. Но това не отменя нашето задължение да работим съобразно закона. А такива основания, каквито чух днес, не съществуват в законодателството на България до този момент.

Моя призив е в останалата година и няколко месеца от мандата да се концентрираме върху това, което предстои и това, което заедно трябва да свършим. Защото отиваме на поредни избори, четвърти за година и няколко месеца. Вие всички знаете, че тогава държавата спира да функционира на чиновническо ниво по върховете.

След изборите през септември не е трудно да се прогнозира, че ще имаме тежко разкъсан парламент, вероятно по-тежко и от настоящия. С всичките рискове и липса на възможности за коалиране. При нивото на коалиционна култура в България понастоящем, силна е вероятността да нямаме излъчен парламент до Нова година и да отидем на втори избори. Дай Боже, да не се случва.

Първите последици от това ще е, че няма да имаме бюджет на държавата до края на годината, което ще рефлектира върху общинските съвети и бюджети, както стана тази година. И чаканите средства по Плана за възстановяване и развитие, няма да се случат, тъй като са обвързани с приемането на редица закони и промени на съществуващи такива. Доста по-богати държави от нас не биха си позволили във време на няколко кризи да добавят и политически. И сега при липсата на централна държавна власт, много значима става ролята на общините. Да направим това с общи усилия, като не мислим за местните избори догодина, те рано или късно ще си дойдат по реда. Ако има нещо предвидимо в българската политика, това са местните избори. Те ще дойдат в края на октомври 2023 година.

Но до тогава ние трябва да направим така  плевенска община и другите в България, държавата да не потъне. Защото както кметовете се спасявахме самосиндикално и изкарахме бежанската криза на гърба си, въпреки хаоса в държавата, така  хората ще разчитат на вас, на нас, за да минат общините този турбулентен период с най-малко сътресения.

Затова призовавам – нека спрем да политиканстваме. Когато дойдат изборите всеки от вас ще има право да си прави партийната политика и да издига своите кандидати, и нека хората да решат. Това е най-демократичния начин.

Но пред бъдещата липса на държавно управление, която се очертава следващите месеци и политическия хаос, който настъпва, единствената опора на хората ще бъдат местните власти.  Нека осигурим нормалното функциониране на системата. Нека да спрем и поне на местно ниво да покажем на централната власт, че мислим преди всичко за гражданите на общините. А не за лични, групови или тясно партийни интереси.

Надявам се, че ще бъдете достатъчно мъдри и ще правите това, което в огромна част от времето до сега, сте правили. Да вземате решения, които са в полза на хората живеещи в плевенска община, а не обслужват само партийни, централни и групови интереси.

Благодаря ви и разчитам. И дай Боже да минем през този тежък период, който виждате, че се очертава, с по-малко загуби. Ползи няма да има за никой, дано загубите да бъдат предвидими и поносими за хората.

Благодаря ви!“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!