BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Качеството на закуските за малките ученици в училище обсъждаха на среща в Плевен

Качеството на закуските, които получават малките ученици, макар и безплатно, в училищата – този проблем събра на обща среща в залата на ОУ „Св. Климент Охридски” в Плевен представители на училищното ръководство, родители на ученици от 1 до 4 клас, представители на отдел „Образование“ на Община Плевен и на Общинския съвет в лицето на общинския съветник Наталия Цанева. В срещата се включиха експерти от Регионалната здравна инспекция – д-р Цветан Димитров и г-жа Пенкова, лично присъстваха и представители на фирмите, които предлагат закуските и млечните продукти на децата в конкретното учебно заведение.

„Идеята на тази среща е да се предложи най-добрия вариант за закуски на децата – здравословни и качествени, който вариант би бил одобрен и от  родителите. Дискусията се предшества от конкретен сигнал на родител за лошо качество на предлагана закуска, по който сигнал Община Плевен започна проверка. За проблема бяхме сезирани и от г-жа Наталия Цанева – общински съветник. Направихме среща с директора, със заместник-директорите и с медицинската сестра, главният счетоводител също присъства. Обяснихме какъв е проблемът. Става дума за закуски в допълнителната сграда, която се помещава в ДФСГ „Интелект“. Колегите ни споделиха, че закуската на децата от 1 до 4 клас се финансира в рамките на 1 лв. За да бъде тя качествена и здравословна, те са предложили на родителите – и с тяхно одобрение, се предлага три пъти седмично закуска по 2 лева, вместо 5 пъти по 1 лев“, информира заместник-кметът на Община Плевен Елина Димитрова.

В продължение на тези разговори е и организираната обща родителска среща в училището във вторник вечер, с участието и на представителите на РЗИ и фирмата доставчик на закуските. Община Плевен беше представена и от началника на отдел „Образование“ Людмила Гоневска.

„Тук сме, за да съдействаме за разрешаване на проблема по възможно най-добрия за децата ни начин“, заяви директорът на училището Татяна Христова.

Диетологът д-р Цветан Димитров запозна присъстващите с изискванията за правилно хранене на деца на тази възраст, а именно, че те трябва да се хранят 4 пъти дневно – закуска, втора подкрепяща закуска, обяд и вечеря. Д-р Димитров изрази и категоричното мнение, че предлагането на тестени закуски във вида, в който са давани на децата, не се вписват по никакъв начин в разбиранията му за здравословна храна за подрастващи.

Доставчикът на закуски показа мостри от предлаганите закуски и увери, че фирмата работи съгласно указаните нормативни изисквания и не прави компромис с качеството на продуктите, защото и за тях като доставчик приоритет е здравето и безопасността на децата.

Срещата продължи с въпроси от родители, които коментираха основно качеството и вида на предлаганата храна за децата им. Предложен бе и вариант тестените закуски да бъдат заменени с плодове и зеленчуци. Изказани бяха и мнения в подкрепа на тестени закуски с млечни изделия и без колбаси. Относно даваните на децата млечни продукти в училище, присъстващите на срещата родители заявиха, че нямат никакви забележки.

В рамките на срещата на всеки родител беше дадена анкета, която да попълни, за да се види общото мнението за това каква да бъде даваната в училище храна.

Това информират от Пресцентър на Община Плевен.

 

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!