BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заседание на Областен координационен център с представители на РУО се проведе в зала „Плевен“

Снимка – пресцентър Областна администрация Плевен.

По-висока ангажираност на кметове и кметски наместници, полагане на съвместни усилия, предприемане на превантивни съвместни дейности с цел недопускане на отпадане на деца и ученици, изграждане на синхронна връзка между институциите с цел подобряване на образователната система и устойчивост на постигнатия напредък – около това се обединиха участниците в днешното заседание на Областен координационен център за създаване и функциониране на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст. Заседанието се състоя в зала „Плевен“ на Областна администрация. 

Работната среща бе открита от Областния управител на Област Плевен Иван Петков, който сподели, че предходната година в качеството си на заместник областен управител е имал възможност да вземе участие в работна среща в МС относно механизъм за съвместна работа по Постановление 100 и област Плевен е била на водеща позиция в тази сфера. В тази връзка той апелира към полагане на всички усилия, за да се привлекат максимален брой деца в класните стаи, защото отпадането им от образователната система води до голяма ангажираност на други поправителни институции.

Няколко бяха разискваните точки по дневния ред от технологичен, методически и организационен аспект. Набелязани бяха цели за сътрудничество между заинтересованите страни, както и препоръки, мнения и предложения от институциите, имащи отношение по изпълнение на дейностите.

В рамките на работната среща от Регионално управление по образованието – Плевен  направиха отчет за изпълнение на дейностите.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование Албена Тотева сподели, че до м. януари т. г. област Плевен е била в първите пет челни позиции по изпълнение на министерското постановление. Тя сподели факта, че в цялата страна процентът на отпадане на ученици от образователната система е изключително висок и е трудно постижим този, даден от ЕС – 11,5% , при отчитан в момента 20% за България. Г-жа Тотева отбеляза, че за област Плевен не са малко реинтегрираните ученици, които отново напускат и пак ще се наложи да бъдат реинтегрирани и в последствие ще отпаднат от образователната система.

До 12 септември РУО Плевен ще изпрати линк към общините за попълване на причините за необхванатите деца в предучилищна възраст и за ученици в първи клас. В момента РУО обработва данните за прием на ученици след 7-ми клас и до утре, 9 септември, по нормативен ред директорите на учебни заведения следва да представят списъци с броя на записаните ученици.  За миналата година на 100% от учениците са продължили обучението си в първи гимназиален етап.

Областният координационен център се председателства от заместник областния управител Александър Трайков. В състава му са кметовете на 11-те общини от плевенска област, началникът на Регионално управление на образованието – Плевен, директорът на ОД на МВР – Плевен, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, директорът на ТД „Бюро по труда“ – Плевен.

Пресцентър Областна администрация – Плевен.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!