BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник-областният управител на Плевен връчи наградата „Пчелар на годината”

пчелар 1

С решение на Областния пчеларски съюз – Плевен Емил Пътов от Тръстеник е обявен за „Пчелар на годината” на плевенска област за 2023 година.

Емил Пътов е с дългогодишна практика в сферата на производството на мед, има 350 кошера и е едно от лицата на нашумялата през последните години платформа „Истински мед”, чиято цел е да популяризира българската продукция и да насърчи консумацията на чист  продукт.

На среща в заседателната зала на Областната администрация с представители на Областния пчеларски съюз заместник-областният управител Николай Абрашев връчи на отличения грамота и изрази своя респект  към хората, занимаващи се с тази благородна дейност.

В разговора между Николай Абрашев и представителите на бранша в региона, сред които бяха председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев и Петьо Петров  – председател на кооперация „Плевен мед”, бяха обсъдени проблемите на производителите на мед, свързани най-вече с финансирането и нуждата от по-високи субсидии за процеса на опрашване. Беше направено предложение в Плевен да се създаде фермерски пазар, каквито вече съществуват в някои областни градове. Той ще даде възможност на  малките и средни земеделски производители, които нямат достъп до големите търговски вериги, да реализират продукцията си.

Пчеларството е от изключителна важност за Плевенска област, свидетелство за което е провеждащото се в Плевен ежегодно пчеларско изложение с международно участие  под патронажа на министъра на земеделието. Събитието е един от най-мащабните форуми в региона, в рамките на който се осъществяват научни срещи и обучения.

Текст и снимка: Областна администрация – Плевен

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!