BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на Община Плевен и на социални услуги

„Разбирането на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е, че настаняването на деца, които се нуждаят от закрила, в институционален тип грижа трябва да бъде прекратенo“. Това заяви при посещението си днес в Плевен заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова. Заедно с нея в града пристигна и Вероника Баяндурянт – заместник изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. Г-жа Налбантова, заедно с кмета на Общината д-р Валентин Христов и заместник-кмета с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“ Елина Димитрова, проведоха работна среща с ръководители на социалните услуги в общината. По-късно заместник-министърът се срещна и с председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, двамата разговаряха за възможностите за разкриване на нови социални услуги в региона.

„В Плевен съм по повод разговори за бъдещето на Дома за медико-социални грижи в града Ви. Нашата цел е да завършим процеса на деинституционализация и да подкрепим извеждането на децата от последните четири дома – в Кърджали, Плевен, Варна и Стара Загора, чрез изграждането на социални услуги, които да поемат грижите за тях и да окажат подкрепа на техните семейства. Желанието ми е да Ви бъда полезна и да отговоря на всеки въпрос, свързан по принцип с работата в системата“, обърна се към ръководителите на социални услуги заместник-министър Налбантова. Срещата продължи под формата на разговор, като всеки от присъстващите имаше възможност да коментира текущи проблеми в ресора си. Поставени бяха въпроси за недостатъчния размер на бюджетите за социалните центрове и за размера на финансовите възнаграждения на социалните работници. Последният бе посочен и като една от причините за текучество в ресора и липсата на достатъчно служители в сферата. „За да можем да предоставим една услуга качествено трябва да бъдем обезпечени не само с обучен екип, но и с финансовите средства“, отбелязаха представители на социални услуги в Плевен, като посочиха, че често се налага да търсят дофинансиране, в това число и от Общината.

„Започваме с тежката артилерия – бюджетите. Разбира се, издръжката на услугите е изключително важна. Тази година ние предоставяме на общините  прецедентно увеличен бюджет за социални услуги, като тази сума общо за страната доближава 3 милиарда лева“, посочи зам.-министър Налбантова и отбеляза, че през 2025 г. ще има по-добър финансов стандарт в социалната сфера. Елка Налбантова допълни, че в момента в социалната сфера в страната се извършват много реформи и социалните услуги са техния гръбнак.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!