BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник-министър Бурджев: Въпросите за напояването, браншовите организации и развитието на аграрната наука са от стратегическо значение

„Въпросите за напояването, представителството на браншовите организации и развитието на аграрната наука са от стратегическо значение за бъдещето на българското земеделие.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев на дискусия на тема „Състояние, проблеми и перспективи пред селското стопанство през призмата на поземлените отношения“, организирана от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) и Българската стопанска камара.

Заместник аграрният министър Стефан Бурджев изтъкна, че основна цел на Министерството на земеделието е да подпомага земеделските стопани и посочи: „Ковид кризата, както и войната в Украйна поставиха земеделските производители пред сериозни предизвикателства. В отговор на поетите от Министерство на земеделието ангажименти, на земеделските стопани бяха изплатени 141,2 млн. лева по Ковид помощта“.

„Днес видяхме силен пример за постоянен, ползотворен и пряк диалог между представителите на науката, браншовите организации и Министерството на земеделието“, посочи заместник-министърът.

По отношение на напояването Стефан Бурджев коментира, че в държавното дружество са въведени ред и контрол, като са предприети мерки за поддръжка и охрана на съоръженията.

По време на дискусията се обсъдиха и въпроси за законодателството за земеделските земи, комасацията, необходимостта от единна браншова камара в земеделието, както и дългосрочна стратегия за развитието на сектора.

В дискусията участваха още Стайко Стайков – председател на УС на БАСЗЗ, Добри Митрев – председател на УС на БСК,  проф. д.н. инж. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия, проф. д.н. Димитър Греков от Аграрен университет Пловдив, Тиери Лескай – генерален секретар на ELO, доц. д-р Румяна Василевска-Иванова от Института по физиология на растенията и генетика към БАН.

„Въпреки сериозните предизвикателства, които спешно трябва да бъдат решавани в сектор „Земеделие“, трябва да имаме и визионерски поглед за развитието на сектора“, каза още заместник-министър Бурджев.

Това информират от Министерство на земеделието.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!