BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Калин Поповски: Апелирам за държавна политика в профилактиката на онкологичните заболявания

Д-р Калин Поповски е от водещите акушер-гинеколози у нас. Кандидат за депутат от ВМРО за Плевен. Роден е на 6 март 1965 година в София. По време на мандата си в 44-ото Народно събрание предложи медицинските сестри да получават безплатно образование, за да може здравната система да навакса с кадровата криза.


– Доктор Поповски, доста политика има в прилагането на противоепидемичните мерки – получавате ли упреци, че сегашното затваряне на държавата е предизборно и какво отговаряте на хората?
– Получавам упреци, естествено. От различни видове бизнес, особено от пряко засегнатите от затварянето на национално или регионално ниво. За съжаление, друг начин за предотвратяване на епидемията не е възможен, защото чисто експертно се преценява кои места да бъдат затворени, заради най-голямото разпространение на коронавируса. Няма как да се размине без локдауни, виждаме, че такива мерки се прилагат във всички държави. Виждаме, че третата вълна е много сериозна както по брой хоспитализации, вирусът вече започва да засяга и деца, което наложи миналата седмица в „Пирогов“ да се разкрие и детско COVID-19 отделение. Трябва да се ваксинира поне 70 процента от населението, за да има ефекта, който вече наблюдаваме в държавата Израел и в някои други държави, които са напред с ваксинирането на населението.
– Повече презастраховка или геополитически отношения Изток-Запад повлияха върху ваксината на AstraZeneca предвид заявката, че Оксфорд може да работи заедно с руския център „Гамалея”?
– Така е. Смятам, че не трябва да има и грам политика, когато се касае за здравето на хората. Ваксините като биотехнологични лекарствени продукти, попадат в обхвата на Регламент (ЕО) №726/2004 на Европейския парламент и на Съвета, съгласно който се разрешават по централизирана процедура от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Точно по време на дебатите в парламента относно Спутник V, дойде информация, че в ЕМА се разглеждат документите за разрешение за използване на Спутник V на територията на ЕС. Взехме разумното решение за допускане на всички ваксини, като ЕМА се е ангажирала с т. нар. „бърза писта“ и се надяваме до месец, а може и още по-кратък срок, Спутник V да има разрешение за употреба и в европейските страни. Но имаме и едно друго притеснение, което е свързано с възможността руската държава да отговори на големите нужди на Европа и да произведе необходимите количества.
– По друг начин ли щяха да се развият здравните политики, ако не беше коронавирусът или точно с пандемията излязоха най-важните проблеми в сектора?
– Наяве излязоха точно проблемите с недофинансирането на държавните болници. Винаги съм го казвал през целия мандат, а видяхме още с първата вълна от миналите март и април, че държавните болници поеха почти 100 процента от тежестта. След рокадите в министерството и встъпването на министър Ангелов в длъжност той императивно наложи правилото, всички болници в страната, независимо дали са държавни, общински или частни, да приемат пациенти с коронавирус. Министърът беше категоричен, че в тази ситуация разделение не трябва да има. Оказа се, че държавните болници нямат достатъчен ресурс и сграден фонд, нямат достатъчно персонал, за да поемат всички пациенти. COVID-19 обостри нашето внимание към недостатъците на системата. Затова и едно от предложенията в програмата на ВМРО за следващия управленски мандат е да регистрираме всички държавни болници по член 5 от Закона за лечебните заведения, да станат ведомствени болници на държавата. Това са 30 болници в провинцията и 36 в София, които винаги трябва да имат готовност при подобна ситуация като пандемията от коронавирус, да имат сграден фонд, персонал и да могат да поемат евентуална вълна занапред.
– Кои са най-важните точки от предизборната програма на ВМРО в областта на здравеопазването?
– Като специалист в репродуктивната медицина възнамерявам да предложа в следващия парламент един от четирите опита за ин витро да е с донорска яйцеклетка, което финансиране да се поеме от Фонда за асистирана репродукция. Също така искам да отбележа, че още при първия локдаун миналата година от ВМРО настоявахме за максимално бързото възстановяване на тези процедури за семействата с репродуктивни проблеми. Категорични сме, че трябва да въведем държавна профилактика за водещите онкологични заболявания. Апелирам за това! Тук говоря за карцинома на гърдата и маточната шийка – да започнем масови скрининг изследвания при жените. Трябва да помислим за държавни програми за тези най-разпространени онкологични заболявания при жените.
Държавата да изпълни законовия си ангажимент за 8 процента здравна вноска при 9 категории от населението, които здравното осигуряване е държавен ангажимент. Крайно време е за разумни реформи и ефективен финансов контрол в системата на Здравеопазването.


Информация: https://vmro.bg
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!