BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доц. Мангъров: Страхът от коронавируса ще продължи докато не започнем да мислим с главите си

Дарение на книги и руски филми получи днес Регионална библиотека ”Христо Смирненски” – Плевен. То бе направено от лидера на ПП АБВ Румен Петков, областният координатор на партията Цветан Антов и доц. Атанас Мангъров, кандидат за народен представител от АБВ. Директорът на Библиотеката Ани Михова прие с благодарност дарението, като подчерта, че Румен Петков е чест дарител на книги. Гостите разгледаха част от колекцията с редки книги на плевенската Библиотека и разговаряха със служителите.

„Страхът от коронавируса ще продължи докато му се подчиняваме и докато не започнем да мислим с главите си. Човечеството не се сблъсква за пръв път с такъв вирус, който се разпространява по всички начини”, коментира доц. Мангъров. Той обясни, че ефект от ограниченията, които се налагат в целия свят вече повече от година, не дават ефект, защото не е това начинът да се борим с такава инфекция. „Има страни, където всички тези мерки не се приложиха и хората там не измряха. Също има болни и починали, но икономическите и социални щети не са същите. Преди два дни населението на Швеция се е увеличило със 180 души, на България е намаляло с над 200. А там ограничителните мерки бяха много лежерни. Ние си намаляваме, защото сме застаряващо население, младите се изнесоха навън, хората са болни, с наднормено тегло и съпътстващите заболявания, за жалост не сме на последно място и по детска смъртност”, заяви кандидатът за народен представител от ПП АБВ.

Доц. Атанас Мангъров посочи и кои са най-належащите промени, които трябва да се предприемат в здравната система.

На първо място според него всички ограничителни мерки трябва да се премахнат, т.е. хората, които са болни да си останат у дома, а тежките случаи да се приемат за болници, здравите да си работят, а хората от рисковите групи да бъдат обучени как да се пазят.

„В същото време се видя, че ние реално нямаме доболнична помощ. Голяма част от хоспитализираните с коронавирус могат да се лекуват вкъщи, но за жалост там няма кой да ги лекува, защото личните лекари се изплашиха, лечението се провежда по телефона. И когато някой получи някакви симптоми веднага се взема в болница. В болница трябва да са само пациентите, които имат нужда от кислород”, каза доц. Магъров.

Той изложи тезата си , че в здравна система трябва да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението. Така всички лекари и сестри, всички медицински работници ще получават достойно възнаграждание, независимо от стойността на лечението, което те провеждат.

Второто, което трябва да се промени е начинът на финансиране на здравноосигурителната ни система, посочи доц. Мангъров. Според него може да се приложи финансирането на зддраваната система да става чрез данъците, както е в доста държави.

Според медика трябва да се промени Наредбата за специализациите. „Сега, за да специализира един млад лекар, той трябва да се откъсне от местоработата си за поне 4 години, да отиде в една университетска болница и там да получава две средни заплати. Оказва се обаче,  че така той получава дори повече от редовните лекари и често го гледат на криво и е ползван като принтер, т.е. да попълва документацията. Младите лекари трябва да имат право да специализират по местоработата си и да отсъстват за полагане на изпити”, обясни доц. Мангъров.

Той призова българите да излязат в неделя и да гласуват. „Няма нищо страшно в това човек да отиде и да гласува. Опасността, ако въобще я има, не е по-голяма от тази да отидеш до магазина или на работа. Но ако не гласуваш, последствията ще са през следващите 4 години. Когато човек не гласува, неговата съдба се решава от други, които срещу дребни пари или от страх да не загубят работните си места, са дали своя глас. Търсим ли промяна – трябва да гласуваме. Сега е моментът”, категоричен бе доц. Атанас Мангъров.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!