BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Годишна програма за развитие на читалищната дейност ще разгледа Общинският съвет на Плевен

Годишна програма за развитие на читалищната дейност за 2021 година е внесена за разглеждане в Общински съвет – Плевен. В нея се посочва, че на територията на общината функционират 36 читалища като субсидираните бройки са 106. В това число са и 3 бройки за Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища“, чиято дейност е да подпомага методически читалищата в община Плевен.

В читалищата на община Плевен членуват над 3500 души, около 40 са постоянните читалищни колективи, над 20 са временно действащите, а всички те имат повече от 300 изяви на година. Към читалищата в община Плевен, се посочва още в Програмата, са сформирани 55 школи, клубове и кръжоци с над 650 участници в тях.

В Програмата се отчита, че проблем и през тази година ще остане поддръжката на материалната база, тъй като отпусканите държавни субсидии не достигат в някои читалища дори за заплати. Единствено читалищата „Съгласие 1869“ – Плевен, „Тракия 2013“ и „Бирлик 2017“ не ползват общински сграден фонд. Читалище „Бъдеще 1927“ в село Тодорово се намира в помещение на местната кооперация.

От поместния календарен план на дейностите става ясно, че читалищата трябва да участват в отбелязването на празници, годишнини, да организират традиционни вече за някои от тях събития и т.н.

С цялата програма може да се запознаете ТУК.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!