BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В „Сърце и Мозък“-Плевен стартираха първите робот-асистирани гинекологични операции с da Vinci Х

Гинеколозите от високотехнологичната ,Сърце и Мозък‘ в Плевен стартираха първите робот-асистирани операции със системата da Vinci Х с четири ръце. Интервенцията бе извършена под ръководството на д-р Александър Любенов – конзолен хирург и началник на отделението по обща и онкологична гинекология, хирурзи до пациента д-р Цветомир Иванов и д-р Гергана Попова, старша операционна акушерка Ралица Христова и екипът ѝ.

„Роботизираната хирургия е минимално инвазивна, с най-ниските нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е бързо и пациентките могат да се върнат към обичайното си ежедневие във възможно най-кратки срокове“, коментираха специалистите.

Д-р Александър Любенов, д.м., е един от водещите специалисти в областта на акушерството и гинекологията в България, с дългогодишен опит в отворената, минимално инвазивната (хистероскопия и лапароскопия) и роботизираната гинекологична хирургия. С професионална квалификация и правоспособност по „Диагностична и оперативна хистероскопия и лапароскопия в гинекологията“, колпоскопия, ехография в акушеството и гинекологията. Той е сертифициран хирург на конзола на роботизираната система da Vinci Xi в IRCAD – Страсбург.

Da Vinci хирургията дава възможност за работа с подобрена точност, с по-фини и по-гъвкави инструменти, отколкото тези на класическата лапароскопска хирургия. Пълното въртене на 360 градуса, което човешката китка не притежава, подобрената визия с триизмерно увеличено изображение, предварителното планиране на операцията, достъпът до труднодостъпни или микроскопични точки, при които преди не беше възможна намеса от страна на хирурзите са допълнителните й предимства. Това е от особено значение за раковата хирургия, където е и силата на da Vinci. Интервенциите са максимално щадящи за околните тъкани, повишават нивото на успеваемост и намаляват риска от усложнения. Роботизираната система има включени и множество функции за безопасност, предназначени да сведат до минимум възможностите за човешка грешка, в сравнение с традиционните подходи. Това предотвратява настъпването на усложнения и дава по-голяма сигурност за пациента. Въпреки предимствата на високата технология, ходът на операцията и конкретните действия са изцяло решение на опитните хирурзи.

„Работата с роботизираната система е истинско предизвикателство. Умелото управление на робота е резултат от специално обучение на хирурга, който постепенно развива способността да работи едновременно с повече инструменти, отколкото би могъл при другите хирургични техники. Освен това системата дава възможност и за изпълнение на хирургични процедури от разстояние, което всъщност е трамплин за развитието на хирургичната техника, т.нар. телемедицина или телехирургия.“, сподели д-р Любенов.

„Робот с 4 „ръце“ или иновативна система da Vinci е „златен стандарт“ за минимално инвазивна хирургия. Радвам се, че този стандарт вече е реална част от визитката и на ,Сърце и Мозък‘, Плевен“, заяви Мартин Митев, административен директор на високотехнологичната болница.

В ,Сърце и Мозък‘ Плевен предстоят първите робот – асистирани операции с Da Vinci и в Клиниката по хирургия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!