BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Плевен ще бъде поставена паметна плоча на известния стоматолог д-р Маргарит Маргаритов

В Плевен ще бъде поставена паметна плоча на известния български стоматолог д-р Маргарит Маргаритов. Със свое решение Общинският съвет одобри схема за поставяне на паметния знак на сградата на бившата „Стоматология” в града /на бул. „Русе” №1/.

Инициативата за паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов идва от Районната колегия на Българския зъболекарски съюз. В писмо, подписано от председателя на съсловната организация д-р Поля Петева се посочва, че мотива за това предложение е признателност и уважение към личността на един от най-видните и забележителни зъболекари в България – д-р Маргарит Маргаритов, роден и израснал в Плевен. Преди да бъде обсъдено в Общинския съвет, предложението получи одобрение в ПК по „Култура, вероизповедания и международна дейност“. Съгласие за местоположението, художествената и идейната характеристика на плочата има и от Специализирана комисия, назначена със заповед на кмета на Общината.

/Съгласно чл.63 от Наредба №15 за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Плевен „… Предложението за поставяне, преместване и премахване на паметници и други възпоменателни знаци се обсъждат от специално създадена комисия от представители на общинската администрация, Съюза на българските художници, Съюза на архитектите в България, на Регионалния исторически музей и други представители на обществеността, която разглежда и дава становище относно местоположение, художествена и идейна характеристика и реализация.“/

Д-р Маргарит Маргаритов е роден 17.02.1913 г. в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висш медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност „Челюстно-лицева хирургия“. За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен. Там защитава научна работа и получава докторска степен. Патентова в Германия пастата за зъби Лакалут. Според германското законодателство срокът на патента е 18 години. Загубва го поради невъзможността да го продължи тогава в България. В края на 1943 г. д-р Маргаритов се завръща и работи в България. Автор е и на три учебника. Починал е на 26 декември 1978 г. в София.

Паметната плоча на д-р Маргарит Маргаритов ще бъде монтирана на входа на бившата „Стоматология”. Изработката ще е от полиран черен мрамор, с бели букви и с размери 60/40/2 см. Разходите по поставянето й ще са на доброволен принцип и с подкрепата на Районната колегия на БЗС.

 

ОбС – Плевен

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!