BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Левски разбиха престъпна група за ало измами, осем са задържани (снимки)

Служители от ГД „Национална полиция“, ОДМВР – Плевен и Дирекция „Жандармерия“ проведоха специализирана полицейска операция срещу телефонни измамници. Действията на криминалистите са под ръководството на Специализираната прокуратура. Задържани са осем души, от които седем на територията на Левски и един в столицата. Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения.
На брифинг в Левски заместник-главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че това е втората сериозна организирана престъпна група, действаща на територията на страната. Той подчерта, че набелязаните действия не са инцидентни. „Нашата цел е от края на 2019 до лятото на 2020 година да се снижат нивата на тези престъпления. Извършителите живеят в разкош с къщи и скъпи автомобили, парадират с начин на живот, който не могат да си позволят българските пенсионери. Прокуратурата и МВР не могат да позволят организирани престъпни групи да тормозят възрастните хора в страната, да обират последните им спестявания. Държавата е длъжна на възрастните хора и те трябва да бъдат защитени.“ – коментира зам.-главният прокурор. Той поясни, че голяма част от извършителите на тези престъпления са с нисък социален и образователен статус.


След извършена оценка на ситуацията в този сегмент на престъпност последваха редица действия на органите на МВР и прокуратурата. Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски поясни, че след доклад на прокуратурата е взето решение за задържане на членовете на организирана престъпна група и документиране на дейността им. Оперативната работа е стартирала преди седем месеца. Активно са се включили служители от ОДМВР – Плевен, защото извършителите живеят на територията на община Левски. В акцията в град Левски са задържани осем лица и са иззети десетки телефони – „основните им оръдия на труда“ и около килограм злато. Групата е действала на територията на цялата страна по телефонни указатели. Първоначално членовете на престъпната група са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Всички са криминално проявени, а по-голямата част – и осъждани“, поясни главен комисар Христо Терзийски.

Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев съобщи, че на територията на ОДМВР – Плевен от началото на 2019 година са регистрирани 18 телефонни измами, от които 16 са разкрити. След активна работа на служителите от звеното за противодействие на „ало-измамите“ в дирекцията и в тясно сътрудничество с прокуратурата са възстановени над 66 хиляди лева на жертвите на тези престъпления.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!