BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Временна комисия в Плевен ще обсъжда мерки в подкрепа на бизнеса в условията на пандемията

Общински съвет – Плевен прие решение за сформиране на Временна комисия, която да обсъди мерки в подкрепа на засегнатите браншове в общината в условията на извънредната епидемична обстановка. В едномесечен срок комисията трябва да представи окончателен доклад за своята работа, заедно с проект за решение, решиха съветниците.

Сформирането на Временната комисия е в отговор на писмо, изпратено от Сдружението на заведенията в България до Общинския съвет с искане за предприемане на конкретни действия на местно ниво в подкрепа на бизнеса при създалата се ситуация. „Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес“, посочват от Сдружението. От организацията предлагат и конкретни мерки в подкрепа на сектора, като: намаляване на таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията; на таксите за издадените разрешения за удължено работно време; намаляване на наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги; пълно опрощаване на таксите за битови отпадъци за периода на забраната за работа. Настоява се и за сформиране на регионални антикризисни икономически щабове.

С решение на Общински съвет – Плевен сформираната временна комисия е в състав от 9 общински съветници. Председател на комисията е Свилен Трифонов, членове са: Владислав Монов, Валентина Вълчанова, Борислав Георгиев, Николай Маринов, Пепо Петков, Ристем Халкоглу, Димитър Карамфилов и Цветелин Горанов.

Сформирането на комисията подкрепиха 30 от общинските съветници, 1 гласува „против“, 7 „въздържал се“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!