BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БСП отбеляза Денят на независимостта с празник-събор край паметника „Септемврийци” в село Байкал

Снимка – БСП.

Денят на независимостта 22-ри септември бе отбелязан по вълнуващ начин от БСП. Край паметника „Септемврийци” в село Байкал, социалисти от 11-те общини на област Плевен почетоха Деня на независимостта и паметта на загиналите през 1923 година участници в Септемврийското въстание.

Паметник „Септемврийци“, който се намира до пристанището и представлява три обелиска от бял врачански камък с височина съответно 12, 13 и 14 метра, е издигнат в чест на удавените в р. Дунав участници във въстанието. Всяка година община Долна Митрополия организира възпоменателно тържество там.

Тази година, по идея на Стефан Бурджев, тържеството е прераснало в събор на социалистите от плевенска област. Затова те наричат местността с паметника „Септемврийци” – втората Бузлуджа.

С организиран транспорт социалисти от всички общински центрове на област Плевен се включиха в тържественото отбелязване на Деня на независимостта. На празника присъстваха членовете на кандидат-депутатската листа на БСП за 15 МИР Плевен, начело с проф. Румен Гечев. Както и успешните кметове на БСП: Ивелин Савов – кмет на община Никопол, Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци, Валентин Йорданов – кмет на община Искър и Любка Александрова – кмет на община Левски.

Началото бе дадено от областният председател на БСП Свилен Атанасов, който благодари на домакините за добрата организация и домакинство. Честити празника на всички присъстващи и представи пред тях участниците в листата на БСП, като каза:

„За разлика от останалите политически сили, ние залагаме на кандидати, които носят своята експертиза, своя опит. Които са пълни с енергия. Тук с нас са и проф. Гечев, и Стефан Бурджев, Илиян Йончев. В листата са и доц. Бисер Борисов, Биляна Грънчарова, Бисер Атанасов, който е представител на организацията в Долна Митрополия, Андриан Игнатов, Мирослава Бенчева и Борислав Кръстев.

Това са хора, които могат да се борят за всички нас. Които ще гарантират по-социална, справедлива и спокойна страна. Да си пожелаем успех на 2-ри октомври с номер 28”.

Думата бе дадена на „боеца” при кметовете, както я представиха, Любка Александрова – кмет на община Левски. Тя приветства всички с празника и подробно се спря на успешната политика на партията през 7-те месеца на коалиционно управление, като каза между другото:

„Нямаше нещо, което до обещахме преди изборите и да не  реализирахме или поне да направим всичко възможно то да се реализира.  Но поради краткото време, не е възможно. Дълъг е пътя, по който трябва да вървим, за да устроим отново социалната си държава”.

Любка Александрова припомни, че БСП е поела 3 от най-тежките ресори – икономика, земеделие и социална политика. И се е справила успешно, особено в областта на социалната политика, благодарение на която пенсиите са увеличени, подпомогнати са младите семейства и бизнеса.

В своето приветствие към присъстващите социалисти, водачът на листата на БСП проф. Румен Гечев отбеляза, че „трябва да запазим тази независимост и в днешни дни”. И още: „Днес е особен ден. Наред с Националния празник 22-ри септември, ние имаме и друг повод да се съберем. Това е героизмът проявен от членове, симпатизанти, обикновени българи по време на Септемврийското въстание 1923 година. Тези неща са свързани.

Изборите наближават, но от 2 дни ситуацията около и „във” България най-вероятно ще се променя кардинално. Виждате какво става в съседна Украйна където мащабите на конфликта се разширяват до конфликт, който се очертава между Русия и НАТО. Последиците, които вече се усещат са много тежки. Предстои тежка зима. Да, България е и остава член на ЕС. Да, ние сме член на НАТО. Но БСП счита, че договорът с НАТО трябва да се спазва стриктно. НАТО е отбранителна организация и БСП смята, че тази организация трябва да гарантира мира в Европа и света. Да защитава границите на страните-членки на този военен съюз. А не да се превръща в световен жандарм и да противопоставя два славянски народа. Не да вкарва Европа в икономически, политически и социални проблеми.

Политиката на Вашингтон изпълнявана от някои чевръсти слуги в Брюксел доведе до това, че Европа попада в собствения си капан. Санкциите, както бяха обявени, доведоха фактически до укрепване на икономиката на Русия, на руската валута, до увеличение на валутните ѝ приходи. До сближаването на Русия с Китай , до развитие на т.н. евроазиатски икономически проект.

А загубите са за Европа. САЩ печелят от износа на втечнен газ, от износа на оръжие, а в същото време моторът на европейската икономика – Германия, започва да затихва. Покрай Германия възникват сериозни икономически проблеми в Италия Франция, Испания и разбира се – в България. Ние сме малка страна. Зависим от това, какво става с нашите партньори. Влезе ли в икономическа криза Европа, а тя вече влиза, това означава, че ще бъдат търсени по-малко български стоки, че ще трябва да плащаме по-скъпи стратегически стоки внасяни от други страни и това е изключително тревожно.

БСП предложи в самото начало на коалиционния кабинет спасителни мерки. Бяхме една от първите страни в ЕС, която по наше предложение излезе с политика за замразяване цените на електричеството за битови потребители. Предложихме, показахме икономическите разчети и се оказахме прави. От вчера с правителствено решение за таван на цените излезе Франция. Таван на цените става в Испания, Гърция, в почти всички страни членки на ЕС.

Ключовото решение на БСП, че трябва да запазим българските семейства и техните доходи, да не позволим 90 на сто от доходите да отиват за ток – това се дължи на предложението, разчетите, аргументите и позицията на БСП в коалицията. И това дава резултати, и това е принос на БСП.

Сега такъв таван на цените предлагаме да има и на природния газ. Това вече се обсъжда и прилага в много страни-членки на ЕС.

БСП добре познава европейската и световна практика. БСП е модерна партия, кадрите на БСП четат, говорят, ползват езици, разработки, опит на други страни. Нашите министри в правителството, БСП в Парламента, се прояви като професионален партньор, разбиращ, коалиционен и подкрепящ партньор, но в същото време стриктно защитавайки позициите на своите избиратели: безплатни детски градини, детски ясли, увеличение на майчинските, значително увеличение на средствата до минимална работна заплата и бонуси за майките, които следват във висшите учебни заведения. Безплатни учебници до 12 клас, направихме първите две крачки в пенсионната система – 167 лв. средно повишение на пенсиите в България, при положение че за 12 години при трите правителства на Борисов повишението общо за тези 12 години е 163 лева.

Втората стъпка ще бъде усетена през м. ноември, тъй като от 1-ви октомври има втора промяна в пенсионната система, но третата стъпка ще стане след изборите, ако участваме във властта. Искаме всички пенсиониращи се българи с еднакъв трудов стаж, в една професия, независимо кога са пенсионирани, да получават пенсия, която да е равна или разликата да е минимална. Каквато е практиката в европейските страни.

Предложихме и въведохме помощ за българския бизнес като в Германия, Франция, Италия. Над 200 лв. на мегаватчас българските фирми да получават компенсации от държавата, а държавата взима парите от енергийните дружества, които правят космически печалби заради високите цени на тока. Но тези средства се взимат от държавните енергийни дружества.

БСП винаги е предлагала и прилагала и инвестиционна политика за развитие на икономиката, и социална защита”.

Проф. Гечев се спря и на други социални инициативи на БСП, които са реализирани като таван на цените на някои стоки, намаляването на ДДС върху цените на хляба и лекарствата. Като посочи, че заради това БСП е понесла много негативи, но е отстояла интереса на избирателите си. И допълни:

„Избирането на БСП, повишението на нашия резултат – много зависи колко парламентаристи ще имаме в Парламента. Участието на БСП във властта ще бъде при определени условия. Никакво слугуване на чужди интереси, защитаване на границите на България, защитаване на интересите на България и българщината, защитаване на българските семейства, защитаване на българския бизнес. С всички принципи и прийоми, които се използват по света, в т.ч. и в ЕС. БСП ще защити интересите на българите, както винаги го е правила, независимо от това, какво ѝ коства”.

За да продължи успешната социална политика на БСП, за да продължат нейните действия в превръщането на България в социална държава, на 2-ри октомври избирателите трябва да дадат своето доверие на бюлетина номер 28. Това бе обединяващият призив на всички присъстващи. Те поднесоха венци и цветя пред паметника „Септемврийци”, след което се отправиха за празничния концерт посветен на Деня на независимостта.

Снимки – Плевен прес.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!