BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Близо 2 хиляди фиданки ще бъдат посадени в Седмицата на гората в община Левски

Участници в инициативата “Гори на децата” от община Левски. Снимка – Пресцентър

Седмицата на гората тази година е от 5 до 11 април. Община Левски участва  в  зелената инициатива на Фондация “Гората. бг” и СОНИК СТАРТ “Гори на децата” за обогатяване и обновяване на зеленото богатство  на България.

Началото беше поставено на 1 април със засаждане на  50 фиданки Червен Американски Дъб, осигурени от  СОНИК СТАРТ за инициативата. В нейния старт, освен община Левски, участват и общините Червен бряг и Балчик.

Деца от ЦНСТ и доброволци, кметът на Община Левски – Любка Александрова,  управителят на СОНИК СТАРТ – Иван Иванов  и инж. “Горско стопанство” – Красимира Русанова  засадиха  заедно фиданките,  в близост до болницата в Левски.

Снимка – Пресцентър

Залесяването на 800 фиданки Червен Американски дъб и  700 фиданки Дребнолистна липа  в  селищата на община  Левски  продължава. Фиданките  осигурява  безвъзмездно   Фондация  “Гората.бг”,  която по желание на кметовете  на кметства се ангажира да достави и  около 400 фиданки   от обикновена бяла акация.

Червеният Американска дъб  е  от семейство букови и в България е внесен преди около 50 години. От всички видове дъб той е най-бързо растящия, много добре се справя с ниските и високи температури, и е подходящ за нашия регион. Изборът не е случаен, а съобразен с биологичните  особености  и екологични изисквания на вида.

Снимка – Пресцентър

С нова пролетна промяна ще бъде и парка в центъра на град  Левски. Освен залесяване на нови дръвчета и премахване на преминали биологичното си  време, се засаждат рози и цветя, които безспорно ще прибавят красота и пролетно настроение.

Пресцентър – Община Левски

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!