BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Адв. Радостин Василев: Трябва нов закон за читалищата, който да уреди начина на финансирането им и осъществяването на контрол

През последните години читалищата се използват за източване на средства.

Адв. Радостин Василев, водач на листата на “Има такъв народ” за 15-ти МИР Плевен в Парламентарни избори 2021 год. Снимка – интернет.

За съжаление проблемът с финансирането и статута на читалищата продължава!Държавата все още изглежда безпомощна или дезинтересирана да се справи с него. Защо е нужно да съсипем тази институция?

Към момента в България има 3 699 регистрирани читалища с отпусната субсидия над 80 млв. лв. за 2020 година. ,Само в област Плевен читалищата са 140., а в община Плевен – 41.      Субсидираните от държавата бройки в община Плевен са 106, а размерът на субсидията за плевенските читалища е  1 217 304 лв. 

Тези цифри естествено будят нормалната човешка изненада. Или много силно се пробуждаме, или типично по български някой е намерил пряк път към незаслужена финансова полза. За съжаление по-вероятно е второто. Огромна част от тези 3 699 читалища не извършват никаква дейност.

По време на Възраждането, читалищата в България са около 130 и са основен център на учебно-просветителката дейност. Там се е кодирало родолюбие и морал. Затова думата читалище ни е толкова мила сега.

Какво се случва през последните 10 години? Дали моралната девалвация в обществото не засегна и един стожер на българщината?

Днес традиционните и работещи читалища изпитват огромен финансов недоимък и продължават проблемите с ползването и поддръжката на читалищната база. Възнаграждението в сектора е обидно ниско и дори не се доближава до средните учителските възнаграждения. Това демотивира хората да работят в тази структура и тя изпитва сериозен кадрови глад. Поддържането на материалната база на големите ни читалища, някои от които са паметници на културата, е невъзможно със средствата, които им се предоставят. Съхранението на уникална литература е застрашено, защото в бюджета не предвижда перо за съхранението ѝ .А държавата отделя сериозен бюджет за читалищната дейност.

През последните години читалищата откровено се използват за източване на средствата, които Министерство на културата предоставя на общините целево. Огромен проблем се оказва контролът по дейността и разходване на бюджетите на читалищата. Топката постоянно се прехвърля между Министерство на културата и общините. В България имаше случай на 39 читалища регистрирани в един апартамент. Има случай, читалище регистрирано в апартамент от 65 кв. да декларира над 5000 тома литература и няколко служителя на щат. Тези читалища фантоми изсмукват бюджета и задушават дейността на работещите читалища. За всички е ясно,че за да продължава да съществува тази порочна практика, то тя е изгодна за някого, но не и  за българското общество.

Решението на проблема следва да бъде организирано на ниво законодател, чрез създаване на работна група, която да подготви нов закон за читалищата, който да уреди ясно начина на финансирането им и на осъществяването на контрол. Законодателят трябва да реши проблема с читалищата след като се вслуша в гласа на сектора и след обществено обсъждане на проблема. Държавата не може да се огъва пред гласа на фантомите, които изсмукват парите за тази дейност. Следва да се разграничат няколко категории читалища и да се създаде работещ обективен механизъм за финансиране. Критериите естествено трябва да бъдат: 1- материална база; 2-обем на предлагани дейности; 3-налична литература;4- местоположение и др. Трябва да се създаде механизъм за контрол над дейността им, който да гарантира, че фантоми няма да получават финансиране.

Дълбоко съм убеден, че ако се въведе ред в сектора, то броят на читалищата значително ще намалее, а средствата ще стигат, за да може работещите от тях да съществуват.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!