BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

55-ти инженерен полк – Белене чества 142 години от създаването на инженерните войски

55-ти инженерен полк – Белене чества днес Празника на инженерните войски и 46 години от създаването си. Тържеството започна с посрещане на бойното знаме на полка и приемане на строя от заместник-командира на формированието подполковник Иван Тишков.
В празничното си слово към личния състав той благодари за професионализма при изпълнението на поставените задачи и направи равносметка на изпълненото през годината: „Горд съм, че до мен стоят знаещи и можещи хора, способни и всеотдайни професионалисти, които добре осъзнават отговорностите си. Твърдо вярвам, че независимо от предизвикателствата на времето ще продължим да работим като екип, в който доверието и сплотеността са в основата на взаимоотношенията” – допълни в словото си подполковник Тишков.
По случай празника със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на полка грамоти и предметни награди бяха връчени на военнослужещи, постигнали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
На тържеството присъстваха кметовете на общините Белене и Свищов Милен Дулев и Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Белене д-р Бистра Павловска, представители на държавната и общинска власт.
Празникът на инженерни войски беше отбелязан и в 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив с командир подполковник Петко Петков.
* * *
Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов.
Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-ти понтонно-мостови полк, чиито наследник е 55-ти инженерен полк.
Снимки и информация: Сухопътни войски

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!