BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

289 проверки извършиха за половин година контрольорите от РЗОК – Плевен

През първо шестмесечие на 2020 г. контрольорите на РЗОК-Плевен са извършили  общо 289 броя проверки на договорните партньори в т. ч.17 бр. проверки на изпълнители на първична медицинска помощ  по условията и реда за предписване на лекарствени продукти. Проверени са между 34%-46% от сключените договори с изпълнителите на  извънболнична медицинска и дентална помощ, както следва: при изпълнителите на първична медицинска помощ – 34% от договорите; за дентална помощ – 35% от договорите. Специализирана помощ и медико-диагностична дейност – 46% от договорите. При изпълнители на болнична помощ и аптеки този процент е над 50% от сключените договори, информират от Пресцентъра на РЗОК – Плевен. През полугодието на 2020 г. са извършени два пъти повече проверки по жалби – 18, основно насочени към изпълнители на  първична извънболнична медицинска помощ.

През първо шестмесечие са завършени 168 броя проверки в извънболничната помощ, от които в 102 са установени  нарушени. В 92 проверки са установени неправомерно получени суми. Установените нарушения са  161. При една проверка с нарушения през 2020 г. се установяват средно по 1.58 броя нарушения.

Най-често срещани нарушения са в установения ред за работа с първични медицински и финансови документи; по отношение на договорените по вид и обем дентални дейности и обстоен преглед; на договорените по вид и обем мед. дейности и изселдвания във връзка с диспансерно наблюдение на ЗОЛ; на условията и реда за предписвания на лекарствени средства,медицински изделия и диетични храни, глава ХІ от НРД-2019 за МД и др.

През първо шестмесечие на 2020 г. са извършени общо 48 проверки на изпълнители в болничната помощ, от които 46 самостоятелни проверки и две съвместни проверки с НЗОК. Проверките, с констатирани нарушения през периода са 21, а тези с установени неправомерно получени суми са 16. Открити са 76 нарушения и са съставени Протоколи за неправомерно получени суми за общо 26 453.00 лв. Предложенията за незаплащане на отчетена в нарушение дейност са в размер на 3 108 лв.

РЗОК-Плевен регистрира спад от 62 % в общия брой проверки спрямо същия период на предходната година. Причините са обективни- през 2020г. процесът на договаряне с изпълнителите стартира а началото на годината, в последствие се наложи прекратяването на внезапния и планов контрол през м. март и м. април 2020г,. поради пандемията от коронавирус, което значително затрудни осъществяването на контролната дейност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!