BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

21 ноември – Ден на християнското семейство в ОУ „Йордан Йовков“

В българския народен календар 21 ноември е отреден за Ден на християнското смейство.
Векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата биват възпитавани и получават най-ценните си житейски уроци. Г-жа Лилия Нинова заедно със своите ученици от 4″в“ клас в ОУ „Йордан Йовков“- град Плевен взеха участие при отбелязването на този празник, като пресъздадоха обичаите „Наричанка” и „Стрижба”. В дома на новороденото дете се събирали само жени и наричали пожелания за здраве и късмет. По време на стрижбата кръстникът отрязвал коса от главата на кръщелника, като едновременно с това го благославял с думите: „Айде, сега ни е живо кумче – както на златни ножици, така и на сребърни венци“.


Днес нашите деца знаят твърде малко за българския фолклор и традиции, които са неизчерпаема съкровищница от мъдрост, естетика и добродетели. Фолклорът отваря очите ни за красота, а сърцата ни за радост. Той ни връща към корените на българския народ.
В подрастващите трябва да се събуди любовта към българското и да се създаде интерес към това наследство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!