BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

17 май – Международен ден на предизвикателството и Национален ден на спортиста

Освен Международен ден на предизвикателството 17 май е и Национален ден на спортиста – професионален празник на работещите в сферата на физическото възпитание и спорта. Проявите в Международния ден на предизвикателството нямат състезателен характер и не излъчват победители. Идеята е в този ден за спорт и физическа активност всички, които желаят, да отделят 15 минути от времето си за някакво спортно занимание или физическа дейност.

sport


Международният ден на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. в над 100 страни на всички континенти. През 1983 г. Спортната организация „PАRTICIPaction” в гр. Саскатун – Канада, реализира за първи път спортна програма за всички жители на града с основен мотив „занимание със спорт или физическа активност поне 15 минути без прекъсване”. Идеята се приема от още 50 други общини и така през май същата година с изключителен успех се провежда Ден на предизвикателството (Challenge Day). В него участват 650 000 канадци.
В следващите години Предизвикателството минава границите не само на Канада, но и на континента и става една от най-мащабните спортни прояви в програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ (ТАФИСА). Сега проявата се организира ежегодно в над 120 страни на всички континенти.
Българското Предизвикателство дебютира на 26.05.1993 г. в София. През 1994 г., когато организацията и ръководството на проявата се поема от БАСВ, в него се включват 16 общини на територията на София и над 10 града с над 50 000 участници.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!