BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

103 фирми от област Плевен с безвъзмездна помощ за справяне с пандемията

Областен информационен център, Плевен. Снимка – интернет.

103 фирми от плевенска област са получили безвъзмездна подкрепа за справяне с пандемията. За това съобщават от Областния информационен център. В информацията се казва още:

От 257 микро и малки предприятия в Северозападна България,сключили до края на юли договори за безвъзмездна финансова подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19, 103 развиват своята дейноств област Плевен. Те получават общо 859 382.44 лв. от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

68 от фирмите са подпомогнати с максималния размер от 10 хиляди лева, а три фирми – с минималния грант от 3 хиляди лв. Помощта е определена според декларираните нетни приходи от продажби през 2019 г., като кандидатите трябваше да докажат спад от поне 20% в оборота през месец април т. г. спрямо средния месечен оборот за миналата година.

Одобрените фирми работят в различни икономически сектори – предпечатна подготовка и рекламна дейност, строителство, производство на опаковки, търговия със строителни материали и бои, счетоводни кантори, агенция за недвижими имоти, практики по дентална медицина, центрове за обучение, фризьорски и козметични услуги, туристическа, авторемонтна, спедиторска и превозна дейност.

89 от фирмите са от град Плевен, останалите 14 са от Белене (4), Бреница, Въбел, Кнежа, Левски, Никопол, Пордим, Славяново, Староселци и Червен бряг (2).

Средствата могат да бъдат използвани за закупуване на суровини, материали и консумативи, за покриване на режийни разходи и на други външни услуги, за възнаграждения на персонала и за осигурителните и здравните вноски за сметка на работодателя. Целта е да се преодолеят евентуалният недостиг на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19.

Оценката на всички подадени проектни предложения все още не е приключила. Резултатите се съобщават периодично по оценителни сесии на сайта на Оперативната програма (opic.bg), а информация за подписаните договори може да бъде намерена в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) 2020.

До 24 август 2020 г. за безвъзмездно подпомагане могат да кандидатстват средните предприятия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!