BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

10-ти ноември – Ден на свободата на словото

Денят на свободата на словото в България е обявен на 10 ноември 2003 година по време на церемонията по връчване на ежегодни награди за журналистика „Черноризец Храбър“ от Съюза на издателите в България.

Тази дата е историческа за страната ни. На този ден през 1989 г. Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, което дава възможност на България да поеме по нов път на развитие.

Свободно ли е словото в България ?

Класацията на „Репортери без граници“ не дава повод за оптимизъм. България е последна по свобода на медиите в ЕС. Това показва Индексът за свобода на пресата за 2020 година, който обхваща 180 държави. Сърбия и Албания, които не са част от Общността, се представят по-добре. Румъния, с която сме свикнали да се сравняваме е 48-ма. Стартирайки от 35-то място през 2003 г., за периода 2011 – 2012 г. България вече се намира на 80-то място. От 2013г. започва стремително падане надолу. За втора поредна година България заема 111-то място. На 110-то е Гвинея. А на 112-то място се нарежда Непал. Според “Репортери без граници”, в България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на очернящи кампании и насилие.

“С помощта на европейски пари правителството в страната си купува лоялна журналистика”, подчертава организацията.

Журналистите по света са поставени под огромен натиск, според “Репортери без граници”. Сред основните предизвикателства пред медиите са авторитарните режими, репресивните закони срещу предполагаеми “фалшиви новини” и ерозията на традиционните медийни бизнес модели.

Информация – Интернет

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!