BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честит Курбан Байрам на всички мюсюлмани!

Иска се прошка от по-възрастните членове на семейството, като се почва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с лакомства.

Курбан байрамът е мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа /така се нарича поклонението в град Мека/. То е най-голямото годишно поклонение в света. Това поклонение е сред 5-те стълба на исляма и всеки мюсюлманин е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си, ако му се удаде възможност. Изразява солидарността на мюсюлманите и отдаването им на Аллах /отбелязван на 10–тия ден от месец по мюсюлмански календар, в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим/.

Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението. Курбан байрам е 70 дни след Рамазан байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност. Една част от курбана се разпределя на нечетен брой (3, 5, 7, 9) парчета (нарича се пай) и се раздава на бедните, съседи и близки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!