BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цветелина Пенкова: 25% от бюджета на ЕС е за инвестиции в борбата с климатичните промени

„25 % от средствата, заложени в Многогодишната финансова рамка, са предвидени за общи инвестиции за борба с климатичните промени“, каза Цветелина Пенкова пред участниците в срещата “Европейската зелена сделка” & “Индустриална стратегия” днес в Дома на Европа в София. Събитието бе организирано от работодателските организации на базовите индустрии.

Две конкретни измерения на Зелената сделка посочи в изказването си евродепутатът Цветелина Пенкова: „Нулеви нетни емисии на парникови газове най-късно до 2050 г. и намаляване на нивата на емисиите на парникови газове за 2030 г. на 55 % в сравнение с нивата от 1990 г. Знам, че това е постижимо, предвид намаления за съжаление индустриален капацитет на страната.“ Това не е проблем само за България, но и за повечето страни членки на Европейския съюз, добави тя. „Екологичният преход следва да се превърне в икономическа и социална възможност за всички региони на Европа“.
Днешната среща бе организирана с цел активен диалог между българските представители в Европейския парламент и браншовите организации от българската добивна индустрия. На срещата присъстваха представители на Българската минно-геоложка камара, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, представители на научните среди и индустриални предприятия. От евродепутатите освен г-жа Пенкова, присъства и ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент г-н Петър Витанов.
Минната, добивната, металургичната и химическата индустрия заемат 22 % от промишлеността на България, като тяхната продукция възлиза на 17 млрд. лева. В тези сектори работят над 150 хиляди души, а продукцията е предназначена предимно за износ, основно за пазарите на ЕС. Годишният износ на стоките от базовата промишленост възлиза на 14 -15 млрд. лева и представлява 25% – 28% от общия стоков износ на България.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!