BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от община Долна Митрополия с отличия от NASA

Кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска връчи сертификати и награди за участие в международната програма за търсене на астероиди на NASA на 7 ученици от общинските училища, участвали в програмата, информират от Общината. Това са Николай Йорданов и Елеонора Тодорова от гимназията в гр. Тръстеник, Петър Вилиянов от гимназията в гр. Долна Митрополия, Красимира Райкова, Глория Веселкова и Симона Николаева от училището в с. Крушовене и Спасимир Илиев от Астроклуба при Общинският център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал.

Под ръководството на Иво Джокин, ръководител на Центъра и на Астроклуба, учениците в рамките на месец анализираха изображения на небето, направени с телескопа на Института по астрономия на Хавайският университет със специален софтуер Astrometrica, в резултат на което откриха 4 астероиди. Това са обекти от основният астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер и т.н. близки до Земята обекти (NEO-Near-Earth Object). Предстои официалното им потвърждаване от Международният астрономически съюз.
Общинският център участва за втора поредна година след предварително одобрение от координатора на програмата д-р Патрик Милър, International Astronomiсal Search Collaboration, HARDIN-SIMONS UNIVERSITY и Space Generation Advisory Counсil.
Снимки: Община Долна Митрополия, Пресцентър

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!