BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Традиционното Мечкарско хоро разлюля Гиген /снимки/

От незапомнени времена в с. Гиген празнуват Ивановден на 20 януари (по стар стил). И тази година гигенчани не изневериха на традицията и от рани зори отвориха портите си на този ден, за да влязат така наречените «Мечкари», да прогонят злите сили и годината да започне на чисто.


В края на своя обход “Мечкарите” посетиха кметството, където бяха посрещнати от домакините с пита и дарове.
След това настъпи най-колоритния момент от празника – надиграването на групите на площада, което има конкурсен характер. Стотици жители и гости на Гиген и общината се стекоха в центъра на селото, за да тропнат Мечкарско хоро заедно с “Мечкарите”. Гости на Гиген бяха Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци, Джейлян Демирев – хореограф и ръководител на фолклорен клуб „Северняците” – Плевен, обичаният кларнетист Филип Симеонов – Феката.
Кметът на Гиген Красимир Първанов откри надиграването и пожела на групите успешно представяне и да продължат все така ревностно да пазят традициите и да ги предават на поколенията, защото това ще запази духа и уникалния облик на селото. Кметът на общината Лъчезар Яков изрази радостта си, че е част от този самобитен празник и пожела здраве и благоденствие на всички.


Всяка от 10-те групи се представи с три танца – Мечкарско хоро, Ръченица и Ситно влашко хоро. Участниците в надиграването бяха оценени от жури по няколко критерия: костюми, танцови умения и общо представяне. Тази година журито беше особено затруднено и освен почетното първо място, присъди две награди за второ и две за трето място, както и поощрителна награда на групата с най-младите участници. Наградния фонд за празника осигуриха Община Гулянци, Кметство Гиген и спонсори.


Честването на Ивановден в Гиген е уникално за България със самите групи „Мечкари” и задължителните персонажи – двама „старци” и две „булки”, както и с автентичните костюми, с които са облечени те – народни носии, маски на лицата и ръчно изработен накит върху главите на булките, наречен курбулец. Характерно за с. Гиген е и Мечкарското хоро в ритъм 5-8 с втори удължен такт, под чиито звуци танцуват маскираните и което дава името на обичая.

Въпреки промените във времената и нравите, празникът в село Гиген се радва на особена почит и популярност. Доказателство, че има кой да продължи традицията са все по-младите участници. Невръстни момчета се пременят в мечкарски костюми, тропат в ритъма на Мечкарското хоро и с трепет чакат момента, когато самите те ще поведат група. Тази година особена радост за всички бяха най-малките „Мечкари” – Светослав Антонов на 10 месеца, Даниел Шополов, който в този ден навърши 1 година и Калоян Русев на 4 години.

Снимки и информация: Община Гулянци, Пресцентър

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!