BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Талантливи деца от Белене, Плевен и Кнежа отличени в конкурс на БУЛАТОМ

Над 230 деца от цялата страна участваха с рисунки и компютърни визии на тема „Чиста енергия за чисто бъдеще“ в ученическия конкурс, организиран от Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Темата бе посветена на безвъглеродните източници на електроенергия – възобновяемите производства и атомната енергия. Целта на инициативата бе да предложи на учениците занимание, което да разнообрази знанията им докато са у дома по време на карантината, информират организаторите.

Конкурсът се проведе в три възрастови групи – от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 10 клас. Надпреварата бе за рисунка или колаж, а учениците от горните класове трябваше да изготвят визуален проект с техника, избрана от ученика. Сред проектите в тази категория имаше много power point презентации, две видеа и един гиф. Учениците рисуваха за чистотата на въздуха и природата в следствие използването на безвъглеродни производства на електричество, но също така и за ролята на ядрената енергетика и атома в умните технологии, медицината и други области от нашия живот. Конкурсът се проведе със съдействието на руската държавна корпорация  „Росатом“. Всички получени рисунки, колажи и визии ще бъдат публикувани на сайта на БУЛАТОМ:   https://www.bulatom-bg.org/competition/

Победителите във всяка от категориите бяха избрани след гласуване от петчленно жури с представители на Българското ядрено дружество, Сдружението на жените в ядрената индустрия, художници и професионални учители по рисуване. Участниците, оценени с най-много точки, са:

От 1-ва възрастова група: десетгодишната Анна Николова от Козлодуй за рисунката  й „Енергия за зелена планета“, второкласничката Елизабет Димитрова от Кюстендил за рисунката й „Ние се грижим, за да има ток у вас“ и Веселина Кунова, също 2 клас, от Белене за рисунката й посветена на атомната енергия „за благоденствие и екологично чисто бъдеще“ /на снимката горе/.

От 2-ра възрастова група:  петокласничката  Виктория Иванова от Козлодуй, седмокласничката Стефани Ценова от с. Гложене за рисунките им, посветени на атома и новите технологии и шестокласникът Иван Личев от Нова Загора за посланието му „Бъди мъдър“.

От 3-та възрастова група: 17-годишните Александра Чобанова  от София за компютърната й графика „Бъдещето“, Александра Савова от Варна за проекта й „Създатели на Слънца“ и Андрей Димитров, също на 17 години, от Шумен, за колажа му „Двубоят на XXI век“.

Всички те ще получат рисувателни таблети.

Поощрителните награди на журито отиват при Милена Димитрова, 9 клас, от Свиленград за рисунката й „От нашето сърце до космоса“ и Айлин Хасан, 5 клас, от Мадан за рисунката й на тема „Атомът, умните технологии, медицината и други области от нашия живот“.

Освен тях, със специална грамота за оригинално участие ще бъдат отличени Кристиян Ганков от Белене, 9 клас, за проекта му, създаден в стил видео игра; Маргарита Гидиковаот Нова Загора, 9 клас – за богатството на колажа й „Нуждата от енергетика“; Йована Василева, 10 клас, от Враца – за участието й с гиф на тема „Чиста енергия за чисто бъдеще“ и Светла Ангелова, 10 клас, също от Враца, за изчерпателност на проекта й „Енергетиката на XXI век“.

В останалите две категории грамоти ще получат също Габриела Фиковска от Плевен, Ифа О‘Донъл от Пазарджик, Моника Минева от Габрово, първокласничката Елена Косенко за рисунката й  „Плаваща енергия“, Стефан Чавдаров от Казанлък  за рисунката „Ние квантите“ , Гълъбин Боевски от Кнежа за неговата „Атомна планета“ , Габриел Зашев от Дупница за темата му „Атомната енегия в помощ на природата“ и първокласникът Владимир Чехларов от Шумен.

В конкурса участваха ученици от София, Варна, Бургас, Видин, Ботевград, Враца, Плевен, Ловеч, Бяла, Русе, Разград, Кнежа, Силистра, Шумен, Велико Търново, Севлиево, Габрово, Елена, Копривщица, Казанлък, Нова Загора, Сливен, Бургас, Несебър, Хасково, Димитровград, Дупница, Кюстендил, Пазарджик, Стамболийски, Пловдив, Смолян, Мадан, Исперих, селата Самуил, Руен, Средногорци, Нова Черна,  Тодорово, Гложене и разбира се, атомните градове на България Козлодуй и Белене.

Организаторите на конкурса изказват своята специална благодарност на Министерството на науката и образованието и на неговите регионални центрове, както и всички медии, които помогнаха информацията за обявения конкурс да стигне до децата на България, на руската корпорация Росатом за оказаното съдействие в осигуряване на наградите за наградените участници, Като неправителствена организация, която лобира за развитието на ядрената енергетика в нашата страна, от името на Булатом  се обръщаме към всички участници в отминалия конкурс  с призива това участие в нашия конкурс да бъде първата Ваша крачка в дългия път, по който ще минете през Вашия съзнателен живот, като добавяме пожеланието и надеждата си, че Вие ще изберете да се реализирате именно в ядрената енергетика на България.

Всички наградени участници в конкурса ще получат своите награди по куриер на указания от тях домашен адрес.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!