BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СУ “Стоян Заимов“ – Плевен сред големите победители в конкурса на „Нестле за-по здрави деца“

Трите най- активни училища и детски градини от областите Плевен, Враца, Велико Търново, Видин, Стара Загора и Кюстендилбяхаотличени за участието си в националната програмa на Нестле

Днес се състоя награждаването в конкурса нанационалната детска програма за балансирано хранене „Нестле за по-здрави деца“. В него участваха над 6000 деца от 40 детски градини и 24 училища от цяла България. По време на събитието, коетосе проведе изцяло онлайн, трите най-активни училища и детски градини в България бяха наградени от изпълнителния директор на Нестле България г-н Петър Стоилов и от специално жури. Те спечелиха финансова помощ, с която да продължат да възпитават полезни навици за балансирано хранене и активен начин на живот у българските деца.

На първо място се класира СУ „Стоян Заимов“, Плевен със своята идея за изграждане на спортна площадка в двора на училището с фитнес уреди на открито, като целта е да развият двигателната култура на учениците. С второ място бяха отличени представителите на НУ „Иванчо Младенов“, Враца, които планират да създадат нов физкултурен салон и да го оборудват с уреди, за да могат учениците да спортуват активно. Третото място бе отредено за СУ „Максим Райкович“, Лясковец, които ще оборудват кулинарния кабинет в училището с маси и столове, а също така и с подходящи декорации, за да могат децата да придобиват знания за приготвянето на здравословни ястия.

Сред детските градини ДГ „Зорница“, Видин бе отличена с първо място в конкурса и ще вложи средствата в биоградина с открита занималня от дърво. Втората награда бе връчена на ДГ№20 „Мир“, Стара Загора, които ще инвестират в открити съоръжения за катерене и баланс,и закрит фитнес кът. Със своята мотивация и представяне на трето място се класираха представителите на ДГ „Слънце“, Кюстендил, коитоблагодарение на наградата ще организират фестивал на „Веселите плодчета“ и ще закупят специални костюми за него.

Журито на конкурса се състоя от дългогодишни посланици на програмата, партньори и представители на институции, сред които г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО-София, представители на МОН, г-жа Анастасия Георгиева, директор надирекция „Здравеопазване“ в ОбщинаВарна, г-жа Виктория Терзийска, партньор на програмата, певица и ко-създателнапроекта „Маргаритка“, и шеф-готвачът и председател на EURO TOQUE България Жоро Иванов.

На официалния финална конкурса всяко училище и детска градина представи пред журито своята идея за дългосрочно възпитаване на култура на балансирано хранене и активен начин на живот у децата.

„Благодаря на всички участници за усилията, които са положили и продължават да полагат в тази наша обща мисия за изграждане на позитивни хранителни навици и култура на активен начин на живот у българските деца, дори в тези трудни времена на криза. Убеден съм, че с общите ни усилия ще успеем да помогнем в изграждането на по-добро бъдеще за нашите деца“, сподели Петър Стоилов, Изпълнителен директор на Нестле България.

В събитието се включи също и Милена Савова от  екипа на „Музейко“, която изнесе кратко представяне на тема“ Неформални обучителни практики“ и запозна присъстващите педагози с актуални и иновативни методи на преподаване.

Програмата на „Нестле за по-здрави деца“ е част от глобалната амбиция на Нестле да подпомогне на 50 милиона деца да водят по-здравословен начин на живот до 2030 като ги стимулира да се хранят по-балансирано и да бъдат по-активни. За поредна година Нестле, с подкрепата на институции и учебни заведения, активно призовава училищата и детски градини да вземат участие в инициативата, за да могат със взаимни усилия да изградят по- добро и щастливо бъдеще за българските деца.

Повече за „Нестле за по-здрави деца“:

Програмата „Нестле за по- здрави деца“ обединява усилията на компанията и тези на родители, учители и образователни институции, за да осигурят по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The PromotionOf Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца. До този момента, образователното съдържание на „Нестле за по-здрави деца“ е достигнало до нас 23 000 деца в детски градини и училища в цялата страна.

Конкурсът има за цел допълнително да стимулира насърчаването на балансираноto хранене и активния начин на живот у децата, за да могат те да растат по- здравии щастливи. Вярваме, че заедно можем да изградим едно още по-добре бъдеще за нашите деца.

Повече информация за Програмата, можете да намерите на следния линк: https://nestle.bg/bg/csv/global-initiatives/healthier-kids.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!