BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Слаб интерес на плевенчани към срещата с Мая Манолова в неделя, 29-ти ноември

Среща на Мая Манолова с плевенчани, 29.11.2020 год. Снимка – Плевен прес.

В неделя, 29-ти ноември от 12.00 ч.пред сградата на община Плевен, се проведе среща с Мая Манолова, председател на „Изправи се БГ”. Около 10-тина плевенчани се отзоваха на поканата за разговор.

В 13.00 ч. пред читалище „Съгласие” е трябвало да има среща с родители по повод спиране работата на всички читалища в община Плевен. Поради отсъствие на родители, такава среща не се е провела.

На обявения в 13.30 ч. брифинг за медиите, са присъствали журналисти от „Плевен прес”, БНР, радио Дарик и БТА. Пред тях Мая Манолова е информирала следното: „Поставили сме си за цел да се борим за това държавата да стане по-нормална. Не сме направили партия, защото това е един по-свободен и по-широк формат с една цел – да променим България, не просто да сменим Борисов, а да променим начина на управление на държаната. Основната ни задача са доходите. Ще се стремим към драстично повишаване на доходите – минимум 1 000лв. на работещ човек месечен доход. Включили сме и преизчисляване на всички пенсии, защото не е нормално хората да живеят с 350лв. Справка че това е възможно е бюджетния излишък който се харчи за ремонти.

Важни са ни и монополите – топлофикация, ЧЕЗ, бързите кредити, колекторските фирми и ВиК. Освен да си повишават заплатите и да си гласуват участия в бордове, където да си получават възнаграждения и да си осигуряват коледни бонуси, друго не виждам да правят депутатите”.

Плевен прес: Вчера отправихте апел към Президента да насрочи дата за изборите, за да няма възможност правителството да ги отлага заради епидемията. Имаше ли реакция ? Вие много често апелирате,  чуват ли ви ?

Напротив, аз апелирах към Президента преди няколко дни да наложи вето на Закона за ДДС през преходните разпоредби, на който бяха обслужени фирмите за бързи кредити,  като им се даде възможност да искат 200 % неустойка за неизпълнение на кредитите. Президентът чу и сега този грабеж на хората няма да се случи. Екипът на Президента слуша и предприема съответните действия.

Вчера го призовах да насрочи датата на изборите. Направих го защото това е негово правомощие и предвид клакьорите на Борисов, които вече убеждават хората, че изборите трябва да се отложат във времето. Те по Конституция трябва да се проведат след 26 март. Всяка неделя след тази дата може да бъде дата на избори.Но няма условие колко по-рано президента трябва да определи датата на изборите. Предложих на Президента да определи датата и всички да се съобразим с нея. Да спрат да се упражняват. Април месец е подходящ месец за избори. Това правителство се проваля  в овладяването на Ковид. Това Правителство се проваля в подкрепата на семействата и малките фирми.Всеки ден повече на тази власт, означава повече хора, които са изгубили живота си заради неуредиците и хаоса в здравната система, повече домакинства които са останали на минимума и без  доходи, и повече фирми които са фалирали. Това управление е изчерпано, би следвало да минем през избори, за да дойдат нови хора, които са получили кредит на доверие, които могат да организират държавата, бизнеса, хората в условията на Ковид така че да бъдат защитени и в здравен, и в икономически, и в социален аспект, и които да променят България. Няма пречка и сега Президентът да насрочи датата на изборите, защото отлагането им е начинът на Борисов да използва здравната криза, за да реши вътрешно партийно политическата криза и кризата със собствения си имидж. Той очаква отбутването на датата на изборите. Всеки ден във властта може би му изглежда като възможности да се задържи в нея. Видяхме, че  в САШ се проведоха избори в  условията на пандемия. Не може животът да спре и демокрацията да бъде погребана.

Плевен прес : Имате ли коментар за оставките на лекари и медицински сестри  в болницата в Червен бряг ?

Хората от Червен бряг са много разтревожени. Неврологичното отделение не приема хора със съмнения за инсулти, скенера не работи, изпращат всички в Плевен.  Медицинските сестри са подали оставки като им закриват отделението. Ръководството на болницата не е направило никакви усилия да задържи медицинските сестри. Няма бойкот на медицинския персонал. Лекарски екипи от неврологично отделение са влезли в Ковид отделението. Те са се борили в Ковид отделението и някои от тях са се заразили и излекували. Проблемът е, че хората от Червен бряг имат нужда от неврологично отделение, от бърза реакция при съмнение за инсулти и тежки неврологични заболявания. Това е едно лошо решение, което е в ущърб на хората. Предпоставки за това създава организацията на здравната система в момента.

По отношение регионални проблеми – Ангажирахме се да проверим случаи на деца от социално слаби семейства, които  не са получили таблети.  Такива са раздавани през последните  седмици, но не всички деца са получили. В Червен бряг, Радомирци, Ракита, вероятно и в Плевен, има  социално слаби ученици, които нямат таблети. Разговаряхме със семейства на някои, от които децата са отличници, но не могат да си позволят електронни устройства. Отправяме нашия апел към кметовете на Червен бряг и Плевен, и към тези, които ръководят регионалното образование – моля, настояваме децата от социално слаби семейства, които нямат устройства за дистанционно обучение – да получат. Ако образователния процес ще се провежда онлайн, всички деца трябва да имат устройства независимо какви са финансовите възможности на техните семейства. Ако искаме да сме поне малко социална и справедлива държава.

Брифинг на Мая Манолова пред медиите в Плевен. Снимка – Плевен прес.

Във връзка са казуса на плевенските читалища, останали без бюджет до края на годината, Мая Манолови заяви, че: „Миналата седмица сме входирали питане при министър Банов   за казуса в Плевен и за Механизма за разпределение на субсидията на читалищата. Хората от Плевен са ни потърсили за съдействие и ние ще положим усилия да им го дадем. Казусът изисква намесата на министъра. Той би следвало да има активно законодателно предложение  как този въпрос да бъде решен. Това касае и кмета на Плевен, от който също очакваме активност. Да алармира Банов, да поиска среща с ресорния заместник министър. Кметът също е юрист, да подготви с екипа си законодателни предложения, които да бъдат внесени в парламента. Ако те не могат да го направят, ние от „Изправи се. БГ“ ще направим законодателно предложение, което не искат да направят нито министъра, нито кмета, нито депутатите.”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!