BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Симулация на робот-асистирана операция в условията на COVID-19 извършиха в плевенска болница

В условията на задълбочаваща се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен работи при строг санитарно-пропускателен режим и спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на коронавируса. Болницата извършва единствено неотложни операции на пациенти с онкологични заболявания. Осъзнавайки, че човешкият фактор от лекари и медицински специалисти е най-ценен в борбата за ограничаване на вируса, болницата използва всички свои високотехнологични предимства в лечението на пациентите – телехирургия и телемедицина.

Екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев е включен в работна група с Американската Асоциация по минимално инвазивна хирургия с цел изработване на правила по отношение на оперативното лечение на спешните състояния в хирургията при пациенти с COVID-19. Операциите при такива пациенти са коренно различни от стандартната роботизирана хирургия – извеждане на конзолата на хирурга извън операционната зала; използване на специални устройства за аспирация и филтриране на въглеродния двуокис от корема на пациента и др. За тази цел, в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен се проведоха няколко симулационни обучения по време на робот-асистирани операции за поведение на здравните специалисти при лечение на пациенти с наличие на симптоми или доказан коронавирус. Екипите от лекари и медицински сестри тренираха поставянето на специално предпазно облекло и режим на работа в среда с COVID-19. Благодарение на трите робот-асистента, лекарите на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен биха могли да провеждат визитации и консултации на оперираните пациенти „от разстояние“, без да е необходимо физически да ги посещават в болницата. Концепцията за „пренесено присъствие“ от съвременната роботика и телемедицината ще спомогне за запазване на здравето на медицинските специалисти, чиято експертиза е от особена важност за справяне със сложната епидемична обстановка в момента. Чрез възможностите на Телекомуникационния ендоскопски център към Медицински университет – Плевен симулационните обучения по време на робот-асистирани операции за поведение на здравните специалисти при лечение на пациенти с наличие на симптоми или доказан коронавирус се записват и наблюдават по време на онлайн обучението на студентите. На живо, във виртуалните класни стаи, се излъчват и визитациите с робот-асистентите, като по този начин се провеждат клинични занятия със студенти по време на дистанционното обучение в условията на извънредно положение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!