BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световния ден на кръводарителя отбелязваме на 23-и май

Кръводаряването е хуманен акт на доброволно даряване на част от собствената кръв, за да се спаси друг на човешки живот. В България за съжаление броят на доброволните кръводарители е недостатъчен и в страната има хроничен недостиг на кръв и кръвни продукти.


Доброволните и безвъзмездни кампании за кръводаряване са основата за осигуряването на достатъчни и безопасни количества кръв, понеже вероятността за предаването на животозастрашаващи инфекции (включително ХИВ и хепатит C) при тях е минимално.
При доброволното даряване на кръв се пази здравето на реципиента (човекът, който получава кръв и кръвни продукти) и здравето на дарителя (изключват се заболявания, които биха застрашили живота на човека).Ако хората даряват по принуда е възможно да скрият важна информация за собственото си здравословно състояние.
За кръводарителите не съществува никакъв здравен риск, понеже всички материали и консумативи са стерилни и са за еднократна употреба.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!