BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Руски център ще бъде открит на 1-ви декември в Регионална библиотека “Хр. Смирненски” – Плевен

РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

На 1 декември 2020 година в Регионална библиотека „Христо Смирненски” се открива руски културен център. Това е международен културен проект, осъществен от Фонд “Русский мир” – Москва в партньорство с водещи световни образователни структури.

Целта му е популяризиране на руския език, на руската литература и култура –значими елементи на световната цивилизация, сред гражданите на Плевен. Предвиждат се различни форми на подпомагане за участие на библиотеката в програми за изучаване на руския език, за развитие на междукултурния  диалог и укрепване на взаимното разбирателство между народите на двете страни.

В Центъра се осигурява широк достъп до културното, историческото и литературното наследство на Русия, методологията и практиката на руското образование, до съвременните творчески идеи и програми. Принципите на организиране на работата са откритост, публичност и толерантност.

Руският център е ресурсен център, подобно на работещите в библиотеката немски ресурсен център при Гьоте институт  и американски кът, в който се осигурява достъп до голям набор от образователна, методическа и научно-популярна информация от Русия.

Като място за обучение, в него се осъществява ефективно  изучаване на руския език и култура въз основа на прогресивни методи и програми.

Руският център към библиотеката представлява творческа и комуникативна платформа, която създава условия за организиране на арт събития, научни дискусии и неформална комуникация.

В България функционират пет Руски центрове,които се попълват с печатни, аудио и видео материали от Русия в основните тематични блокове: „Култура и изкуство“, „Наука“, „Образование“, „Руски език“, „История“, „Общество“, „Съвременна Русия“.

Откриването на нашия Център ще даде възможност на читателите ни да са в постоянно съприкосновение с  руската литература, език и култура, да са в течение на актуалните събития с културен  и образователен характер. Руският център разполага с над 1000 тома литература от всички области на знанието, но най вече с литература по езикознание (най-съвременни системи за изучаване на руски език, справочна и методическа), странознание, история и художествена литература. Центърът разполага така също и с над 100 диска с руски игрални филми.

Надяваме се, че Руският център ще стане притегателно място за всички наши съграждани, които се интересуват от руския език, историята и културата на Русия, се казва още в прес съобщението от РБ “Хр. Смирненски” – Плевен.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!