BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИМ – Плевен с онлайн събития днес и утре за Европейската нощ на учените /програма/

За поредна година Регионален исторически музей – Плевен ще се включи в Европейската нощ на учените, която ще се проведе на 27 и 28 ноември 2020 г. (петък и събота).

Предвид обстановката в страната, тази година няма да има възможност демонстрациите да бъдат проведени на живо. Всички събития, презентации, лекции и опити ще се излъчват във фейсбук страницата на РИМ – Плевен на 27.11. от 18.30 ч. и от 19.00 часа и на 28.11. от 11.00 ч. и от 11.30 часа.

Ето и програмата:

27 ноември

18:30 – 18:50 ч.

Магия FRESHER: Земетресенията

От демонстрацията на образователна инициатива „Университет за деца“ ще научите за восъка и втвърдяването отвън навътре, лавата лампа, континенталния дрифт, земетресенията, сеизмичните вълни и ефекта им върху високите сгради, както и кой е най-земетръсният регион на планетата.

Подходящо за деца на 7 – 9-годишна възраст.

19:00 – 19:30 ч.

Наука в града FRESHER: Мистерията на канала и тайните на пречистването на отпадъчни води

Питали ли сте се какво се случва с водата, след като я използваме? Хабим ли я или я връщаме на природата? Защо пък да трябва да се пречиства отпадъчната вода? Отговорите на тези и много други интересни въпроси, свързани с пречистването на отпадъчни води, открийте в представянето на д-р инж. Добрил Вълчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

28 ноември

11:00 – 11:20 ч.

Магия FRESHER: Гръм и мълнии 

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ви канят на научен каламбур от гърмежи и пукотевици, химични опити и демонстрации. О, гръм и мълнии!

11:30 – 12:00 ч.

Наука в града FRESHER: Пътеписът на една чаша вода

Всеки знае какво би се случило след като отвори кранчето на чешмата вкъщи… но знаем ли какво се е случило преди това? Нека заедно се гмурнем в дневника на една чаша вода и проследим пътешествието й от нейния до нашия дом. Представя инж. Радослав Тонев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!