BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПП “ДЕН”: 500 милиона лева повече за общините

В интервю пред БНР, Найден Зеленогорски – Председател на Гражданско сдружение „Достойнството на един народ” – ДЕН, заяви, че е необходима нова актуализация на бюджета, поради очертаващия се срив в приходите на българските общини. При общ бюджет около 5,2 милиарда лева, планираните приходи от местни данъци и такси са около 1 милиард лева, но постъпленията от началото на годината са крайно недостатъчни: през март в бюджета на община София приходите са с 19 милиона по-малко в сравнение с март 2019 година. В община Плевен за първото тримесечие на тази година местните приходи са намалели с 15% съотнесено с първото тримесечие на 2019 година. Подобна тенденция се наблюдава във всичките 265 общини на България. Това създава огромен недостиг на средства, което може да блокира работата им.
Българските общини са на първа линия и в борбата с коронавируса – общинските болници и ДКЦ-та са неразделна част от системата за опазване на здравето на гражданите. Грижите за образованието, социалните услуги, почистването, обществения ред и сигурността и други са застрашени. През общинските бюджети се финансират ремонтите на 20000 километра пътна мрежа, 57000 км улици, 90000 км тротоари и още толкова ВиК мрежи.
Всичко казано, както и обстоятелството, че в нормални условия изпълнението на местните приходи е в рамките на 73% и просрочените задължения на общините към 01.01.2020 г. са около 200 милиона лева, са достатъчни основания за осигуряване от държавния бюджет на допълнителна субсидия от минимум 500 милиона лева на общините, разпределена на база брой живущи в тях.
Тези средства трябва да се разходват с решения на общинските съвети, които са най-близо до хората и могат да подкрепят спешни антикризисни мерки, за граждани в бедност, както и за малкия и средния бизнес, който е гръбнакът на българската икономика.
От ДЕН настояват спешно да бъдат предприети необходимите действия по актуализация на бюджета, за да не съжаляваме после за закъснението, защото след няколко седмици българските общини ще бъдат на колене.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!