BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По-високи мита за внос прие Земеделската комисия на ЕП по предложение на Иво Христов

Предложението на българския евродепутат бе прието с голямо мнозинство

„С цел постигане на целите на Зеления пакт на европейско ниво и популяризирането им глобално, Европейската комисия трябва да направи оценка на тарифите за внос на селскостопански продукти и да предложи повишаването им за държави, които не прилагат или не предвиждат да прилагат в обозримо бъдеще стандарти и изисквания към селскостопанските си производители, съпоставими с тези на ЕС.“

Това гласи предложението на българския евродепутат Иво Христов, което бе прието снощи по време на гласуване в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI). В Брюксел членовете на земеделската комисия приеха свое становище относно Плана за инвестиции за устойчива Европа – начините за финансиране на Зеления пакт. Поправката, внесена от Иво Христов, бе приета с голямо мнозинство – 41 гласа „За“, 6 „Против“ и 1 „Въздържал се“.

Иво Христов мотивира предложението си с аргумента, че когато дадена трета страна не прилага същите стандарти като ЕС, а се ползва с преференциален митнически режим (по-ниска квота от тази за други страни), то вносното мито трябва да се повиши. По думите му, това би осигурило допълнителни средства в бюджета на Европейския съюз.

Иво Христов коментира още, че от изказвания на редица негови колеги в Комисията по земеделие в ЕП е станало ясно, че е има подкрепа за въвеждането на мерки за защита на европейските производители от вноса от трети страни.

Българският евродепутат припомни също така, че съобразно предложения Зелен пакт и Стратегията „От фермата до трапезата” от май месец т.г., земеделското производство ще трябва да намали използването на пестициди с 50% до 2030 г. и да се увеличи делът на биологичното земеделие, като целта е да станат 25% от общите земеделски площи до 2030 г.

„В България за няколко години биологичното земеделие е едва до 4-5% от земеделските площи“, уточни още той. „За да се постигнат заложените цели, е необходимо финансово подпомагане. Тъй като явно държавите членки не искат да плащат от собствените си бюджети, трябва да се търсят алтернативни канали“, категоричен е Христов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!