BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пострадали пчелари: Едрите зърнопроизводители унищожават пчеларството

Такива опасения изразиха потърпевши пчелари на провела се днес, 21 май, пресконференция при засилен журналистически интерес във връзка със зачестили отравяния на пчели. Неин организатор бе Фондацията за околна среда и земеделие /ФОСЗ/. Присъстваха и представители на Областния пчеларски съюз, Ловно-рибарско сдружение – Плевен, Национален ветеринарен съюз – Плевенска колегия. Залата на срещата бе пълна и с недоволни и пострадали от пестициди пчелари, които имаха редица въпроси с унищожаването на техния поминък. На срещата присъства и директорът на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов, който отговаряше на въпросите на потърпевшите пчелари.

“Всяка година сме свидетели на един тотален подмор /б.а. унищожаване, гибел/ от страна на едрите зърнопроизводители”- каза председателката на Фондацията Албена Симеонова. “Имаме оплаквания и от Пловдив, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Шумен, Търговище, не става въпрос само за област Плевен. Тук става въпрос за един геноцид над пчелите, дивите опрашители и околната среда. Това е унищожаване на най-благородният бизнес в селското-стопанство – пчеларството. Това са хората, които с толкова много труд и при толкова ниски доходи, едва оцялават. Проблемът, който едрите зърнопроизводители създават, е че те не използват хербициди /б.а препарат за унищожаване на плевелите/, както те твърдят. Със сигурност използват инсектициди, след като има загинали хоботници /б.а. паразитни насекоми/ . Поканихме РЗИ да дойдат да вземат проба и анализ на хоботниците, но те не дойдоха. Затова от нашата организация ще изпратим хоботниците до лабораторията на Грийнпийс, за да кажат те от какво умират.”

Измрели от пестицидите хоботници. Снимка-Плевен прес

Доц. Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз, заяви, че през последния месез в Съюза са се обадили пчелари от над 20 села в областта. Според него загубите на пчелни семейства при тях се оценяват между 15 и 20 хиляди. Той каза, че според очевидци а места са били отровени освен пчели и други животни – гущери, змии, язовци. Това е екологична катастрофа, заяви доц. Станчев. Според него основна причина за отравянето е неспазване на Наредба 13 за предпазване на пчелите при пръскане. Други причини са пръскане на цъфтяща растителност, пръскане при вятър, неосведомяване на пчелари преди пръскане, използване на подсладители за привличане на неприятели. Във всички землища на плевенска област, където се сее царевица, се получава отравяне.

Малцина са пчеларите, които подават жалби за отравяне. Според пчеларят Димитър Николов това е така, тъй като плащането на пчелната проба и разходите за адвокати са за сметка на пчеларите.

“Ходим на дела като престъпници.”- каза още той. “Странното е, че се обжалват актовете от фирмите-октоподи още преди да са им връчени. Как става това и аз не мога да обясня. Досега нямаме никакви резултати. През 2018 Районият съд осъди една от фирмите, но след това делото замина за Апелативен съд. От там обаче го върнаха за преразглеждане.”

Директорът на ОДБХ д-р Йорднав обясни, че по всички жалби са извършени проверки. Отива се на място и се взимат проби, които се пращат в регистрирана лаборатория. Ако се получи резултат, че са намерени опасни вещества, се пише акт. От ОДБХ казаха още, че в една от пробите, където имало съмнение за пестициди, такива не били установени. Според присъстващите пчелари в залата обаче става въпрос за подмяна на проби.

“Едрите зърнопроизводители получават средства от Европейския съюз, с тях си купуват отрови и пестициди, с които отряват пчелите, съсипват биоразнообразието и влияят върху здравето на хората. Те мислят само за собствения си джоб.”– заяви накрая Симеонова от ФОСЗ и допълни:

“Идват по селата с големите машини и отравят всичко. Има изхвърлени туби и филтри. Тези хора унищожават поминъка на местния земеделец и пчелар и градините на хората. Това се случва изключително често в България и много рядко в другите страни от ЕС. Искаме това най-накрая на приключи.”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!