BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Постоянните комисии в ОбС обсъждат предложение за партньорство между Плевен и Зарка

Предложение за сключване на договор за установяване на партньорски отношения между Плевен и град Зарка /Йордания/, влиза за обсъждане в постоянните комисии на Общински съвет – Плевен. Предложението ще се разглежда от всичките 10 комисии, гласи резолюцията от председателя на местния парламент Мартин Митев. Предстои допълнително уточняване на датите и часовете за заседанията.

В предложението, внесено в Общинския съвет от кмета Георг Спартански се посочва, че отношенията между Кралство Йордания и Република България датират от много години и се основават на политика на сближаване на двата народа на базата на икономически и културни връзки. В този контекст по време на посещението на Почетния консул на Хашемитското Кралство Йордания у нас д-р Хасан Бармауи в Плевен е заявен интерес от страна на кмета на Община Зарка инж. Имад Момани за установяване на партньорски отношения с Община Плевен. Д-р Бармауи представи и проект на договор за официализиране на процедурата.

Град Зарка /в превод „Пътят на водата“/ е административен център на губернаторство Зарка. Той е втори по големина в страната с население близо един милион души. Намира се на около двадесет километра от столицата Аман и е известен като индустриален център на Кралство Йордания. С редицата си висши учебни заведения Зарка е популярен и като университетски център.След посещението си и в Медицинския университет д-р Хасан Бармауи посочи, че една от първите крачки за съвместно сътрудничество е възможността йордански студенти да се обучават в Плевен.

Ако предложението бъде одобрено, кметът на Плевен ще бъде упълномощен от Общинския съвет да води преговори за сключване на договора, а след подписването на контракта – да го внесе в местния парламент за одобрение.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!