BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха новата микробиологична лаборатория в Плевен

проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов. Снимка – Плевен прес.

На 11-ти март проф. Славчо Томов обяви пред журналисти, че Медицинският университет в Плевен ще открие микробиологична лаборатория, която да се включи в националната кампания за борба с коронавируса. На 19-ти март строителните работи са започнали, а на 5-ти март в присъствието на журналисти лабораторията бе официално открита.

По този повод проф. Томов заяви: „Вие се намирате в една високотехнологична лаборатория, която е изградена по всички изискуеми европейски и световни стандарти за подобен тип лаборатории. Имам предвид не само апаратурата за PCR изследвания на коронавирус, но и всички останали детайли, които касаят специфичното покритие на стените, специалната вентилационна система от затворен тип. Тя пречиства чрез хепа филтри на 100 % въздуха, който преминава отвън и циркулира вътре, и е професионално изпълнена  така че всички които веднъж влязат в лабораторията са в една абсолютно стерилна среда, която не позволява замърсяване на пробите, което е от изключителна важност за дадения тип лаборатория”.

проф. Мария Средкова. Снимка – Плевен прес.

Веднъж влизайки в лабораторията и облечени със специалните костюми, не може да се върнете назад, поясни проф. Томов. Върви се само в една посока, същото се отнася и за пробите. По този начин няма условия за замърсяване на пробите.

В лабораторията работят предимно млади хора под ръководството на световно известната в областта на микробиологията и вирусологията проф. Мария Средкова. Екипът има опит в областта на PCI изследванията. Със съдействието на Националния оперативен щаб и ген. Мутафчийски са имали посещение в във вирусологична лаборатория във ВМА и кратко обучение, за да започнат изследвания и за коронавирус.

В момента персоналът е от 5 човека. Но бъдещата цел на лабораторията е научната дейност в областта на вирусолигията и микробиологията, разкриване на тези специалности в МУ и специализацията на докторанти в тази област.

Снимка – Плевен прес.

Ще се работи на две смени, за да се обхванат по-голям брой проби. На едно зареждане могат да се правят между 24 – 30 проби, а за денонощие – до 60.

Новата лаборатория в Плевен е на пряко подчинение на МЗ и Националния оперативен щаб, информира проф. Томов. Ще изпълнява изцяло препоръките на Щаба по отношение изследванията на пробите за коронавирус.

Другото важно уточнение направено от проф. Томов е, че ще се изследват само проби подавани от РЗИ и съответните болнични заведения. Лабораторията не взема проби от гражданите, това го правят само РЗИ и болничните заведения.

Лабораторията ще обслужва област Плевен и Централна Северна България. Ако от Националния оперативен щаб преценят, че трябва да се изследват плоби и от други региони, това ще бъде направено.

Снимка – Плевен прес.

Около 320 хил. лв. е стойността на новата микробиологична лаборатория в Плевен. Сумата включва апаратура, строително – ремонтна работа и добавъчните процедури и тестове. На този етап лабораторията разполага със 100 проби, които бързо ще свършат, но МЗ ще оказва съдействие за доставката на китове за следващите проби.

От ръководството на МУ беше изказана гореща благодарност към всички дарители, които до този момент са подкрепили финансово изграждането на новата лаборатория.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!