BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съвет – Плевен ще обсъди предложение за предоставяне на имот на фондация „Аз съм Кайлъка”

 

Предложение да се учреди безвъзмездно право на ползване на фондация „Аз съм Кайлъка” върху недвижим нежилищен имот – частна общинска собственост, представляващ едноетажна сграда в парк „Кайлъка”, влиза за обсъждане в комисии в Общинския съвет на Плевен. Сградата е ползвана от ген. Иван Винаров в последните години от живота му. До 1991 г. имотът е бил музеен кът, който впоследствие е бил закрит. Към момента сградата е в лошо и неподдържано общо състояние, се посочва в прессъобщение на местния парламент на Плевен.

В писмо до председателя на Общинския съвет Мартин Митев и кмета на Общината Георг Спартански, внесено от Людмила Дяковска в качеството й на председател на УС на фондация „Аз съм Кайлъка” се посочва, че желанието на фондацията е вилата да им бъде предоставена безвъзмездно за ползване и стопанисване за период от 10 години. Фондацията е вписана в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.

„Въпросната сграда към днешна дата е свободна и безстопанствена и като площ и местоположение отговаря на нуждите и идеите на фондацията. За нас е изключително важно да съумеем да опазим наследството в „Кайлъка”, което не е само ценното биологично разнообразие и уникалните рекреационни зони, но е и културно. Една от целите ни е възстановяване на парковата част, в това число и на знакови за парка и града ни забележителности, каквато безспорно е къщата, в която е живял ген. Иван Винаров“, се посочва в писмото от „Аз съм Кайлъка“. Идеята на фондацията е след ремонт и възстановяване на къщата в нея да бъде създадена експозиция, посветена на личности, повлияли положително на развитието на Плевен. Работното име на колекцията е „Аз съм Плевен“ и има подкрепата от Регионалния исторически музей, Министерство на културата и структурите на Държавния архив, посочва Людмила Дяковска.

Средствата, необходими за ремонтно-възстановителните дейности на къщата, ползвана от ген. Иван Винаров в парк „Кайлъка“ ще бъдат изцяло за сметка на Фондацията, е записано в  предложението. То ще бъде разгледано първо в три от постоянните комисии в Общинския съвет – ПК по „Общинска собственост и инвестиционна политика“, ПК по „Култура, вероизповедания и международна дейност“ и ПК по „Законност и контрол по изпълнение на решенията“, след което и на заседание на местния парламент.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!