BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Червен бряг първа в страната инвестира във водородна система за отопление на училище

На 30 ноември 2020 г. в 11,00 часа Община Червен бряг пуска в експлоатация системата за производство на водородно-кислородна смес – част от отоплителната инсталация на СУ „Д-р Петър Берон“. Инвестицията е част от амбициозния проект на Общината „Водородно училище за зелено бъдеще“, който е насочен към въвеждане на съвременни устойчиви модели за енергийна ефективност, намаляване на разходите за конвенционално гориво и значителен спад в отделяните вредни емисии. За това информират от Пресцентъра на местната администрация.
Новата водородна система в котелното стопанство на СУ „Д-р Петър Берон“ снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. Системата добива водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода и е интегрирана в отоплителната система на училището. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване на замърсяването на въздуха, се внедрява в образователна институция, в.т.ч. и публична сграда.
Усилията за създаване на първото в страната „водородно училище“ е пример за реални действия, ориентирани към съвременните зелени политики: устойчиво използване на енергийни ресурси, подобряване на параметрите на енергийна ефективност, намаляване нивата на замърсяване и използване на водородни горива, които са сред ключовите решения за бъдещия зелен преход.
Доставчикът на оборудването е избран след публична прозрачна процедура, която включва освен доставка и монтаж на системата за производство на водородно-кислородна смес по метода импулсна електролиза на вода, въвеждане в експлоатация на доставената апаратура и обучение на персонала, както и 4-месечен тестов период.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!