BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обратно в училище – инициатива на Езиковата гимназия в Плевен

Традиция е бивши ученици на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици в град Плевен да се връщат отново в училището, което ги е изградило като достойни хора и добри професионалисти, за да споделят опит и добри практики с настоящите ученици.                                                                                                                                       Вилиана Илиева, бивша ученичка на ПГПЧЕ – гр.Плевен, завършила клас с профил немски език и английски език с преподаватели Румяна Стаменова и Грета Димова, разказа за следването, за живота и интересни събития и преживявания в университета в Германия пред ученици от IХд клас, на които преподават същите две учителки.

След завършването на XII клас в ПГПЧЕ, Вилиана подава документите си за кандидатстване за специалност право в Европейски университет Виадрина във Франкфурт на Одер, Германия. Тази година тя завърши успешно следването си и във връзка с това посъветва учениците да учат своевременно за изпитите въпреки началните трудности и някои езикови проблеми, свързани с понятия, характерни за специалността. Според нея следването в държава като Германия предлага много предимства и възможности, които биха били нови и интересни за учениците и бъдещите студенти – от това да пътуваш със студентската си карта в провинциите на Германия до ходенето на мероприятия, организирани от студентските комисии. Лекциите, които професорите изнасят, са интересни и някои от казусите, които студентите трябва да разрешат на изпитите, са истински случаи. В университета студентите могат да кандидатстват за работа в катедрите на професорите и да натрупат опит в научното изследване, да организират и участват в мероприятия като летни училища и конференции.

Учениците задаваха въпроси относно кандидатстването с немски език и оформянето на необходимите документи, както и за първите стъпки в новата среда. Вилиана сподели, че новото начало не е било лесно, но е имало много нови запознанства, емоции и преживявания, от които не е оставало време за носталгия и тъга. Тя разказа и за много програми в университетите, които насърчават развитието на ключови компетентности, като представяне пред публика, реторика, мениджмънт на време и работа в екип. Участието й в такива проекти не й е било чуждо, защото още в ПГПЧЕ тя е била дейна и е участвала многократно, което се оказва ценно за бързото й приспособяване и активност, за да научи много нови неща, полезни както за следването й, за работата, за ежедневието и за придобиване на нови ценни контакти.

Вилиана Илиева сподели, че се радва на възможността да въведе учениците в студентския живот и да им покаже, че е предимство да знаеш  чужди езици, в случая немски език. Посъветва ги да четат немски вестници и списания, да гледат новини на немски език, за да са информирани относно актуалните събития в Германия.

Учениците и бившата възпитаничка ще останат в контакт и те винаги ще могат да се обръщат към нея, когато имат въпроси.

Румяна Стаменова и Грета Димова смятат предаването на знания и опит за обогатяващо и мотивиращо за учениците и полезно за завършилите, тъй като по този начин те рефлектират преживяното и придобития опит. По тази причина те ще продължат да подкрепят организирането на такива информативни мероприятия и са щастливи, че чуждите езици, които преподават, отварят много врати за възпитаниците на гимназията.

Информация и снимки: ПГПЧЕ – Плевен

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!