BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нора Рашева ще участва в европейски квалификации за Световното онлайн първенство по ускорен шахмат

Състезателката на СКШ „Плевен XXI“ Нора Рашева ще участва в европейски квалификации за Световното онлайн първенство по ускорен шахмат, които ще се играят от 7 до 9 декември. Това съобщи мс Христинка Илиева, треньор на успешната плевенска състезателка. Нора е 15-та в стартовия списък от общо 45 момичета до 12 години с ело 1588. Класиралите се в първата тройка ще получат право да играят на Световните финали от 19 до 23 декември. Организатор на първенството е Грузинската шахматна федерация, където трябваше да се проведе тази година Световното на живо.
В момента текат квалификациите в континента Африка. Такива ще се проведат също в Америка и Азия. За първия етап на Световното са се записали 1380 участници от 114 национални федерации. Нора получи право на участие в квалификациите като Държавна шампионка от първенството през месец юли в Асеновград. Там тя постигна изключителен успех – спечели убедително титлата на класически шах при момичетата до 12 години с 6,5 точки. С резултат 7 точки от 7 възможни Нора стана шампионка и на блиц, а на ускорената контрола се нареди втора с 6 точки.
„В момента нашата състезателка се готви онлайн с децата от клуба, както и по време на карантината през пролетните месеци. Благодарение на тази възможност дейността на клуба ни не е спирала през цялата година. Децата освен теоретична подготовка, която се провежда индивидуално и в групи, участват и в редица турнири помежду си, както и в отборни турнири срещу други клубове от страната. През последните месеци нашият клуб се включи и в международни клубни състезания и на всички стигнахме до финалните фази”, разказа Христинка Илиева.Тя допълни, че Нора представи Плевен и страната на множество международни срещи – индивидуални и отборни, и не е отказала нито една покана за включване в националния отбор от страна на БФШ 1928. Най-успешното и представяне е 5-то място на Балканското първенство миналия месец.„Надявам се Нора да постигне успех и на предстоящото Световно първенство”, казва Христинка Илиева.
За Нора Рашева това ще е трето участие в Световно първенство, след провелите се на живо в Грузия през 2016 г и в Испания 2018 г., които бяха на класически шах.
Снимки: личен архив

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!