BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови инициативи за насърчаване интереса към четенето предлагат от НУ „Христо Ботев“ – Плевен

В нашето забързано ежедневие ние все повече сме подложени на стрес и все по-рядко намираме време да четем книги. Не са малко случаите на агресия сред ученици на различна възраст, в следствие на стреса. Изследвания доказват, че четенето на книги е фактор, който намалява стреса и успокоява.
Но в света на дигиталните устройства и интернет, където сме заляти от купища информация в най-различна форма, четенето на книги, като че ли се оказва демоде и вече рядко хората го правят.
През последните години МОН поде една нова стратегия за насърчаване на четенето – „Национална седмица на четенето”. Но за съжаление провежданите мероприятия са ограничени само в рамките на една седмица от учебната година, което не е достатъчно. Ето защо екипът на НУ „Христо Ботев”- Плевен разработи система от инициативи за насърчаване интереса към четенето в дългосрочен план.
Още преди да се научат да четат първокласниците се запознават с пъстри книжки с приказки, рисуват любими герои, драматизират познати истории. Интересна дейност развива и клуб ,,Приятели с книгите”.
За по-големите ученици стартира идеята „В междучасие – с книга в ръка”. В кътовете за отдих децата през междучасията четат и споделят прочетеното, а при подходящо време, когато играят навън, учениците с удоволствие четат книгите, част от колекцията на възрожденската библиотека „Книжици за прочит“.
В училище работи и училищна библиотека, от която всички ученици могат да заемат и четат най-популярните детски творби.
Ръководството и екипът на НУ „Христо Ботев“ предвиждат в своя план различни по формат състезания, които да провокират малките ученици и стимулират желанието им за четене на книги.
Това са само част от многобройните инициативи, с които се събужда интереса към четенето у децата, информират от НУ „Христо Ботев”- Плевен .

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!