BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Никопол ще получи средства за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради

Нови близо 29 млн. лв. за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради ще получат 11 малки и средни градове в страната. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-3“, информират от Пресцентъра на ведомството.

С ресурса се предвижда да бъдат  обновени 63 многофамилни жилищни сгради, две училища и една административна сграда в градовете Берковица, Свиленград, Севлиево, Сандански, Поморие, Троян, Белоградчик, Никопол, Нова Загора, Попово и Козлодуй. Седем от населените места попадат в Северозападна и Северна Централна България, чието развитие е приоритет за правителството.

С новите средства жилищата на още 2055 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление чрез подобряване на енергийната ефективност на сградите.

В рамките на процедурата бяха подадени 71 проектни предложения. Те се оценяваха на два етапа – за административно съответствие и допустимост, след което бяха извършени техническа и финансова оценка. Работата на Оценителната комисия приключи на 30.07.2020 г. Предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ с кандидатите, чиито проекти са предложени за финансиране,уточняват от МРРБ.

„Енергийна ефективност в периферните райони-3“ е продължение на процедурите „Енергийна ефективност в периферните райони“ и „Енергийна ефективност в периферните райони-2, по които бяха сключени 202 договора на обща стойност 188 млн. лв. С тях се очаква да се подобри енергийната ефективност на общо 683 обекта, от които 482 многофамилни жилищни сгради с 5907 домакинства и 201 публични сгради на местните централни власти в общините. Вече са реновирани 276 жилищни сгради с 3818 домакинства в общо 28 малки и средни градове.

Приоритетна ос 2 на ОПРР 2014-2020 е предназначена да подпомогне изпълнението на мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради в малки градове – центрове на общини в периферните райони.

Инвестициите допринасят за подобряване на енергийната ефективност на сградите, намаляване на крайното потребление на енергия и емисиите на парникови газове, с което се повишава качеството на въздуха. Подобрява се и състоянието на сградния фонд в малките градове и условията за живот в тях.

Снимка: архив

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!