BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 8 юли се почита Свети Прокопий Пчелар

8.07.prokopii

На 8 юли Православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий, който загинал през 303 г., заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий Пчелар, Прокопие и др. В празничния календар на старите българи денят на свети Прокопий образува противостояща двойка с празника на свети Харалампий (10 февруари), който е смятан за зимен покровител на пчеларите. Създаването на противостоящи празнични двойки е своеобразно християнско преосмисляне на древната митологична опозиция между соларното и хтоничното начало. В цялостния празничен комплекс се забелязват реликтите, както на раннохристиянската религиозна обрядност, така и на древноезическия култов ритуал.
Сред системата от табута, съпровождащи празничната обрядност, е пълната забрана за работа. В етимологичен аспект Прокопий означава „преуспяващ“ и най-вероятно от него произлиза и сленгизма „прокопсия“ ( „Който работи на този ден, няма да прокопса!“).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!