BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 8 октомври отбелязваме Деня на българската стенография

8.10 stenografiq

8 октомври е Ден на българската стенография. След Освобождението за новосъздадения български парламент били необходими стенографи. Българска стенография нямало, затова правителството поканило словенеца Антон Безеншек да създаде такава.

Антон Тома Безеншек е словенски езиковед, публицист, специалист по стенография и учител, работил през по-голямата част от живота си в България. Известен е като ученият, който е приспособил стенографската система на Габелсбергер към южнославянските езици.

По покана на българското правителство, след като е бил препоръчан от своя колега Спас Вацов, Безеншек се мести в новоосвободеното Царство през 1879 г. и започва работа като главен стенограф в Народното събрание в София. Съгласява се на по-малка заплата от тази, която би могъл да взема като преподавател. На 25 септември (стар стил) 1879 г. провежда първия курс по стенография в България.

През 1884 г., по донос на един от учениците си, Безеншек е уволнен от работата си в Народното събрание, но вместо да приеме предложенията за връщане в Словения и Хърватска, решава да се премести в Пловдив, тогава столица на Източна Румелия. От 1885 до 1905 г. работи в тамошни гимназии.

Безеншек се връща в София през 1906 г. Продължава да бъде активен учен, издава много публикации и преводи и преподава в Софийския университет от 1911 г. и остава там до смъртта си през 1915 г.

 

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!