BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 21 март се отбелязва Международният ден на гората

Международният ден на гората се отбелязва от 1972 г. по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите. Европейската земеделска федерация (CEA) направи през 1971 г. предложение на Организацията за храни и земеделие (FAO) към ООН, а именно 21 март, денят на пролетното равноденствие в Северното полукълбо и съответно на есенното равноденствие в Южното полукълбо, да бъде отбелязван като Световен ден на гората.
Горите са природно богатство, благодарение на което въздухът и водата са чисти и което представлява среда за живот и развитие на разнообразие от растения и животни. Наред с това горите имат и важно стопанско значение за икономиката на дадена страна. Затова всеки носи отговорност за опазването на това природно богатство, за неговото развитие и рационално използване в името на благоденствието на страната.
Индустриализацията е съпътствана с проблеми при опазване на околната среда. Некомпетентното поведение води до изчерпване на природните ресурси на Земята и до превръщането й в непривлекателно място за живеене. Най-важното, което трябва да се направи, за да оставим за бъдещите поколения чиста природа и планета, на която може да се живее, е да пазим горите, да залесяваме и да не допускаме процесите на ерозия да се развиват.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!