BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Бабинден се веселиха в село Ленково

На 21 януари Клуб на хората с увреждания „Надежда” с. Ленково отбеляза Бабинден (по стар стил) с пресъздаване на ритуалите и обредите, свързани с празника и весело тържество. Жените спазиха традицията и с празнично шествие и музика посетиха дома на акушерката Пенка Фердинандова, взеха я с впряг «да не си мори краката» и я заведоха на площада. Там й измиха ръцете и я дариха, след което всички се хванаха на хоро.

Празникът продължи в салона на читалището. Председателят на клуба Симеонка Тодорова и организаторите бяха подготвили програма с вълнуващи стихове, много музика и трапеза. Акушерката Пенка Фердинандова получи много поздравления и подаръци в знак на благодарност за отзивчивото й сърце и златни ръце, помогнали на този свят да се появят стотици бебета. Тя заяви, че за нея няма по-голямо вълнение от това да поеме в дланите си радостта в най-чистата й форма и това е чувството, което и сега продължава да й носи удовлетворение. Гост на празника беше Левтеринка Георгиева заместник-кмет на община Гулянци, която поздрави акушерката за годините всеотдаен труд и клуб «Надежда» за това, че пазят и почитат традициите и поддържат духа в родното си село.

Клуб на пенсионера «Вяра» с. Ленково също почете Бабинден по стар стил. Председателят Ася Цолова и жените организираха честването в центъра на селото. В кратка програма те пресъздадоха ритуалите, свързани с Деня на родилната помощ и създадоха много настроение с характерните за този ден шеги и закачки. Участници и публика завиха хоро на площада и се почерпиха с пожелание за здраве, благоденствие и повече деца в селото.

Снимки и информация: Община Гулянци, Пресцентър

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!